• Printeaza articol -  Tariceanu si-a rezolvat hobby-urile: Dupa motociclete, da liber si la masinile de epoca
  • Trimite prin email -  Tariceanu si-a rezolvat hobby-urile: Dupa motociclete, da liber si la masinile de epoca

Tariceanu si-a rezolvat hobby-urile: Dupa motociclete, da liber si la masinile de epoca

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
 Tariceanu si-a rezolvat hobby-urile: Dupa motociclete, da liber si la masinile de epoca
03 iunie 2006
Codul Fiscal a suferit o serie de modificari in concordanta cu pasiunile "cu motor“ ale premierului Calin Popescu Tariceanu.
Astfel, dupa ce primul-ministru si-a exprimat dezaprobarea cu privire la cuantumul impozitelor pe motociclete din 2007, acesta a fost redus. O soarta si mai buna o vor avea automobilele de colectie, o alta mare pasiune a premierului, al caror import va fi scutit de taxe. Aceasta in timp ce importurile de autoturisme second-hand vor avea o "taxa speciala“ de pana la 4.000 euro incepand de anul viitor, fapt care va incuraja achizitia de masini noi, inclusiv Citroën.

Codul Fiscal, ale carui modificari recent aprobate de Guvern vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, se dovedeste «muma» pentru producatorii si importatorii autohtoni de automobile si «ciuma» pentru importatorii de masini second-hand. Daca prima categorie este net favorizata prin faptul ca va beneficia   de programul de reinnoire a parcului auto national, prin care 16.500 de masini noi vor lua rablelor date la casare de proprietari pana la sfarsitul anului, cea de-a doua categorie va fi adusa, practic, in pragul falimentului.

Aceasta intrucat Guvernul a aprobat, odata cu modificarile la Codul Fiscal, o serie de «taxe speciale» pentru autoturisme si masini de teren de import second -hand, care vor obliga practic firmele importatoare (putine, de altfel) sa-si schimbe profilul de activitate. Motivul e simplu: nivelul taxelor de import pentru masini second-hand va ajunge pana la 4.000 euro, in functie de tipul autoturismului, vechime, capacitate cilindrica si norma de poluare.
Defavorizati vor fi si oamenii de rand, care nu-si vor putea achizitiona niciodata o masina ieftina din import, desi aceasta este in multe  cazuri mai fiabila decat una noua de productie interna.

Taxele, ajustate dupa solicitari
Daca ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a ramas surd la protestele firmelor importatoare de masini second-hand si ale reprezentantilor Automobil Club Roman cu privire la introducerea taxelor «speciale», acesta s-a dovedit mult mai sensibil al «sugestiile» sefului sau direct, Calin Popescu Tariceanu.
Concret, la solicitarea premierului, un mare fan al autovehiculelor pe doua roti, Vladescu a «ajustat» taxele pentru motociclete, cu mare promtitudine. "Premierul a solicitat ca grila de impozitare a vehiculelor cu doua roti sa fie corelata mai bine cu impozitele pentru vehiculele cu patru roti, astfel incat sa faciliteze utilizarea motocicletelor mai putin poluante“, a spus Vladescu.
El a explicat ca premierul a considerat ca nu este corect ca pentru un astfel de vehicul sa fie achitat un impozit anual de 35 lei, aproape la fel de mare ca impozitul de 49 lei perceput pentru un autoturism Dacia. Drept care solicitarea primului ministru a fost acceptata pe loc si va fi inclusa in proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal.

Exceptii de la plata «taxelor speciale»
Potrivit proiectului de lege privind Codul Fiscal, taxele speciale se calculeaza in lei, dupa o formula stabilita de Ministerul Finantelor, si se platesc cu ocazia inmatricularii autovehiculelor in Romania.
Exista si exceptii: vehiculele «istorice», precum si cele “provenite din donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica, acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si caritate", sunt scutite de la plata acestor taxe.
Aceste exceptii sunt o veste buna pentru colectionarii de autoturisme de epoca - intre care se numara, la loc de frunte si premierul Tariceanu -, dar si pentru institutiile care abia asteapta o donatie din strainatate, mai ales ca isi schimba parcul auto, din bani publici, aproape in fiecare an.

APIA a obtinut cåstig de cauza
Introducerea taxelor «speciale», numite initial ecologice, pentru importul de vehicule second-hand a fost ceruta la inceputul acestui an de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), de teama unui avans semnificativ al importurilor de masini uzate din 2007, care ar determina scaderea vanzarilor de vehicule noi, asa cum s-a intamplat in Polonia dupa aderare, in 2004.
Si asta pentru ca, din 2007, vor putea fi importate din UE si masinile mai vechi de opt ani sau cele care nu indeplinesc normele de poluare Euro 3, ce nu pot fi inmatriculate in prezent.
Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a agreat solicitarea APIA, declarand, la acea vreme, ca ministerul pe care il conduce va propune Executivului introducerea unei taxe ecologice pentru inmatricularea autovehiculelor provenite din UE dupa momentul aderarii, estimata la 1.000-2.000 de euro, pentru a se evita cresterea numarului de masini poluante.
Ulterior, APIA a opinat ca masura nu va fi suficienta, drept care Ministerul Mediului a dublat cuantumul taxei ecologice, aceasta ajungand, din 2007, pana la 4.000 euro, in functie de masina. Masura a fost contestata de ACR, care a apreciat ca aceasta va favoriza grupuri de interese si va contraveni liberei concurente.
Marilena Dan
 
Sursa: Gardianul
Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - Factura la utilităţi ne va costa în această iarnă 2,3 miliarde de lei în total

Factura la utilităţi ne va costa în această iarnă 2,3 miliarde de lei ...

Costurile necesare achiziţiei combustibililor pentru asigurarea energi...» mai mult
Stiri recente - Grupul Unicredit a devenit acţionar direct al filialelor din estul Europei, pe care le-a transferat de la Bank Austria. În România este a cincea bancă din sistem

Grupul Unicredit a devenit acţionar direct al filialelor din estul Eur...

Grupul financiar italian Unicredit a devenit acţionar direct al filial...» mai mult
Stiri recente - Ofensiva chineză: Yuanul devine oficial parte a coşului de monede pe baza cărora FMI stabileşte Drepturile Speciale de Tragere

Ofensiva chineză: Yuanul devine oficial parte a coşului de monede pe b...

China a marcat o nouă etapă în ambiţia sa de a fi recunoscută ca o put...» mai mult
Stiri recente - Borc: România nu se poate dezvolta numai din investiţii străine şi din multinaţionale. Avem nevoie de centre de cercetare şi firme româneşti mari

Borc: România nu se poate dezvolta numai din investiţii străine şi din...

Vicepremierul Costin Borc a declarat vineri că economia României „trec...» mai mult
Stiri recente - Bilanţul executărilor silite în dosare penale: 130 de milioane de euro

Bilanţul executărilor silite în dosare penale: 130 de milioane de euro...

Fiscul a confiscat şi vândut terenuri, vile, apartamente şi acţiuni ce...» mai mult
Stiri recente - Băncile aplică de astăzi noi reguli privind creditele ipotecare

Băncile aplică de astăzi noi reguli privind creditele ipotecare

Băncile comerciale vor aplica începând de astăzi noi reguli în relaţia...» mai mult
Stiri recente - Manager Renault: Linia de producţie de la Mioveni este în topul celor mai bune fabrici ale grupului. Nu avem planuri să plecăm

Manager Renault: Linia de producţie de la Mioveni este în topul celor ...

Linia de producţie a autovehiculelor de la Mioveni funcţionează în pre...» mai mult
Stiri recente - Fiscul e cu ochii pe românii care închiriază locuinţe

Fiscul e cu ochii pe românii care închiriază locuinţe

Foarte mulţi români proprietari de locuinţe îşi închiriază imobilele f...» mai mult
Stiri recente - Isărescu, despre supraîncălzirea economiei: „Probabil că se apropie”

Isărescu, despre supraîncălzirea economiei: „Probabil că se apropie”...

Deocamdată BNR nu vede riscuri de supraîncălzire a economiei, semnalat...» mai mult
Stiri recente - Situaţie dezastruoasă: Trei sferturi din proiectele pentru modernizarea 
drumurilor, trimise de România la Bruxelles, sunt respinse

Situaţie dezastruoasă: Trei sferturi din proiectele pentru modernizare...

Rata de respingere a proiectelor pentru modernizarea drumurilor în Rom...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
24 Ianuarie 2018
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software