• Printeaza articol - Situl de la Corneşti, studiat de specialişti din Europa
  • Trimite prin email - Situl de la Corneşti, studiat de specialişti din Europa

Situl de la Corneşti, studiat de specialişti din Europa

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Situl de la Corneşti, studiat de specialişti din Europa
06 octombrie 2009
Cea mai mare aşezarea străveche din Europa, aflată în satul Corneşti, din judeţul Timiş, a stârnit interesul mai multor specialişti în arheologie din lume. Arheologii au venit la Corneşti pentru a strânge cât mai multe informaţii despre sit, iar la final vor elabora un dosar pentru înscrierea sitului în patrimoniul UNESCO şi pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională.

Aşezarea de la Corneşti, veche de 3.500 de ani şi întinsă pe 1.800 de hectare, este cel mai mare sit arheologic din Europa, fiind anaşizat cu ajutorul Google Earth. În aceste zile, zona este cercetată de către prof. dr. Sarah Sherwood, de la Dickinson College, din SUA; dr. Bernard Heeb, de la Muzeul de Preistorie din Berlin, Germania; prof. dr. Rüdiger Krause, de la Universitatea I. W. Goethe din Frankfürt, Germania; Alexandru Szentmiklosi, de la Muzeului Banatului din Timişoara şi dr. Florin Gogâltan, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române. Specialiştii sunt ajutaţi şi de studenţi din Timişoara, Iaşi, Berlin şi Würzburg.

Vestigii distruse de pluguri

După ce şi-au făcut o idee despre structura sitului apelând la Google Earth, specialiştii scanează geo-magnetic întreaga suprafaţă pentru a vedea exact cum arată structurile de lemn de sub pământ şi locuinţele din interiorul fortificaţiei. Ulterior, vor efectua analize de polen pentru a-şi da seama ce fel de plante creşteau acum 3.500 de ani în Banat. Specialiştii din străinătate îi ajută pe arheologii români să topografieze întregul sit pentru a avea o imagine tridimensională a rămăşiţelor construcţiei.

Potrivit lui Alexandru Szentmiklosi, directorul şantierului, prin aceste lucrări se stabileşte strategia de acţiune pentru viitoarele săpături ce vor avea loc anii următori şi se completează dosarele care vor fi depuse la UNESCO, pentru trecerea în patrimoniul uniunii a sitului, dar şi la Ministerul Culturii, pentru recunoaşterea acestuia ca sit de importanţă naţională.

"Acest monument este extrem de important, el îndeplineşte mai mult de jumătate din cerinţele pentru a fi trecut în patrimoniul UNESCO", a declarat Alexandru Szentmiklosi.

Recunoaşterea sitului este foarte importantă pentru conservarea lui, deoarece se găseşte pe terenul agricol al sătenilor, iar din neştiinţă ţăranii distrug cu plugul cele mai importante vestigii europene din Epoca Bronzului.

"Lucrările agricole invazive cu stratificatorul (un plug adânc de 60 cm – n.r.) riscă să pună în pericol aşezarea, deoarece prin folosirea acestui utilaj se distrug zidurile fortificaţiei", atrage atenţia arheologul timişorean.

Case semi-îngropate

Situl de la Corneşti se întinde pe 1800 de hectare şi este structurat în patru inele - incinte de dezvoltare. Prin analogie, explică arheologii, numai primul inel ar fi suficient cât să cuprindă cetatea Timişoarei, iar ultimul, cel mai puţin vizibil, trece paralel cu şoseaua Timişoara – Arad.

Momentan, arheologii discută dacă comunitatea de la Corneşti era formată din daci sau iliri. Cert este că localnicii se ocupau cu agricultura, dar şi cu creşterea animalelor şi trăiau în case semi-îngropate, făcute din gropi circulare, cu o structură din lemn şi acoperite cu paie. Arheologii spun că există semne că aveau zone de cult, existau ritualuri de depuneri de obiecte: vase ceramice, obiecte de metal şi chiar alimente, iar populaţiile făceau schimburi comerciale între ele.

Elite care coordonau uniunea de triburi

Cercetările cu rezonanţă magnetică au relevat şi o necropolă de la finalul Epocii Bronzului, dar şi situri noi, din Neolitic sau Evul Mediu.
O altă certitudine a arheologilor e faptul că populaţia acestui sit a lansat trenduri în Europa. Bunăoară, această populaţie utilizase cu două secole înainte de Europa Centrală incinerarea rituală a morţilor.
 
"Această comunitate aparţinea unei culturi care s-a răspândit din nord-estul Croaţiei până în sud-vestul României (Cruceni – BelegiÅ¡)", a declarat Szentmiklosi.

Destul de mobili, exponenţii ei s-au deplasat de-a lungul Dunării în Moldova de nord-est, unde au format Cultura Chişinău – Corlăteni, dar şi în sud de Morava (sfârşitul celui de-al doilea mileniu î.H.), în lumea mediteraneană. Ei controlau practic orice nod de comunicaţie între lumea mediteraneană şi Europa, inclusiv unul dintre celebrele drumuri ale chihlimbarului.

"Volumul imens de muncă necesar pentru realizarea acestei aşezări ne determină să presupunem că a existat o coordonare extrem de exactă a muncii, şi ideea unei elite care coordona uniunea de triburi", a mai declarat Szentmiklosi.

Cercetările sunt finanţate de Muzeul Banatului şi Fundaţia Thyssen, din Germania.

Conform specialiştilor, o cercetare detaliată nu se va putea finaliza decât în 15 – 20 de ani, datorită dimensiunii şi complexităţii sitului. "Şantierul nu trebuie să fie doar un sit de cercetare, el trebuie să fie o şcoală de arheologie pentru tinerii arheologi", conchide Alexandru Szentmiklosi.

Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - Cele mai grave greseli de exprimare în limba română. Sfaturi pentru a vorbi și scrie corect

Cele mai grave greseli de exprimare în limba română. Sfaturi pentru a ...

Citește și: Tratamente naturiste. Beneficiile terapeutice ale consumul...» mai mult
Stiri recente - Sting, Tom Jones şi Kylie Minogue au încântat publicul la un concert dedicat aniversării reginei Elisabeta a II-a

Sting, Tom Jones şi Kylie Minogue au încântat publicul la un concert d...

Regina Elisabeta a II-lea şi-a sărbătorit sâmbătă cea de-a 92-a anive...» mai mult
Stiri recente - Floarea Calotă - chipul ei a fost luat ca model pentru icoana Maicii Domnului, în fresca unei biserici unde artista se închină în fiecare an

Floarea Calotă - chipul ei a fost luat ca model pentru icoana Maicii D...

Păstrăm de-a lungul vieţii în cămăruţa aurită a memoriei acele momente...» mai mult
Stiri recente - Antonia, în lacrimi la ”The Four – Cei 4”: ”Ce altceva ar fi trebuit să mai facă?”

Antonia, în lacrimi la ”The Four – Cei 4”: ”Ce altceva ar fi trebuit s...

Faptul că o concurentă care îi plăcea foarte mult nu a primit voturile...» mai mult
Stiri recente - Ce bijuterii să purtați în conformitate cu semnul zodiacal

Ce bijuterii să purtați în conformitate cu semnul zodiacal

Citește și: Tratamente naturiste. Semințele care au puterea să vindece...» mai mult
Stiri recente - Cele mai spectaculoase plaje din lume pe care merită să le vizităm

Cele mai spectaculoase plaje din lume pe care merită să le vizităm

 Cele câteva plaje pe care vi le prezentăm astăzi, au devenit atracț...» mai mult
Stiri recente - Pianistul Richard Clayderman concertează astăzi, la Piteşti

Pianistul Richard Clayderman concertează astăzi, la Piteşti

Celebrul pianist francez Richard Clayderman revine în România pentru...» mai mult
Stiri recente - Vrei să crești portocali? Noi îți spunem ce trebuie să faci

Vrei să crești portocali? Noi îți spunem ce trebuie să faci

Pentru a obține portocale de calitate, este indicat să crești pomii di...» mai mult
Stiri recente - Monumentele lumii distruse de mania omului!

Monumentele lumii distruse de mania omului!

Vezi galeria foto UNESCO a marcat, recent, Ziua internationala a monum...» mai mult
Stiri recente - Prinţesa sângeroasă a Transilvaniei, supranumită „femeia-vampir”

Prinţesa sângeroasă a Transilvaniei, supranumită „femeia-vampir”...

Numele Anei Báthory, sora principelui Gabriel Báthory al Transilvaniei...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
23 Aprilie 2018
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software