• Printeaza articol - Situl de la Corneşti, studiat de specialişti din Europa
  • Trimite prin email - Situl de la Corneşti, studiat de specialişti din Europa

Situl de la Corneşti, studiat de specialişti din Europa

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Situl de la Corneşti, studiat de specialişti din Europa
06 octombrie 2009
Cea mai mare aşezarea străveche din Europa, aflată în satul Corneşti, din judeţul Timiş, a stârnit interesul mai multor specialişti în arheologie din lume. Arheologii au venit la Corneşti pentru a strânge cât mai multe informaţii despre sit, iar la final vor elabora un dosar pentru înscrierea sitului în patrimoniul UNESCO şi pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională.

Aşezarea de la Corneşti, veche de 3.500 de ani şi întinsă pe 1.800 de hectare, este cel mai mare sit arheologic din Europa, fiind anaşizat cu ajutorul Google Earth. În aceste zile, zona este cercetată de către prof. dr. Sarah Sherwood, de la Dickinson College, din SUA; dr. Bernard Heeb, de la Muzeul de Preistorie din Berlin, Germania; prof. dr. Rüdiger Krause, de la Universitatea I. W. Goethe din Frankfürt, Germania; Alexandru Szentmiklosi, de la Muzeului Banatului din Timişoara şi dr. Florin Gogâltan, de la Institutul de Arheologie al Academiei Române. Specialiştii sunt ajutaţi şi de studenţi din Timişoara, Iaşi, Berlin şi Würzburg.

Vestigii distruse de pluguri

După ce şi-au făcut o idee despre structura sitului apelând la Google Earth, specialiştii scanează geo-magnetic întreaga suprafaţă pentru a vedea exact cum arată structurile de lemn de sub pământ şi locuinţele din interiorul fortificaţiei. Ulterior, vor efectua analize de polen pentru a-şi da seama ce fel de plante creşteau acum 3.500 de ani în Banat. Specialiştii din străinătate îi ajută pe arheologii români să topografieze întregul sit pentru a avea o imagine tridimensională a rămăşiţelor construcţiei.

Potrivit lui Alexandru Szentmiklosi, directorul şantierului, prin aceste lucrări se stabileşte strategia de acţiune pentru viitoarele săpături ce vor avea loc anii următori şi se completează dosarele care vor fi depuse la UNESCO, pentru trecerea în patrimoniul uniunii a sitului, dar şi la Ministerul Culturii, pentru recunoaşterea acestuia ca sit de importanţă naţională.

"Acest monument este extrem de important, el îndeplineşte mai mult de jumătate din cerinţele pentru a fi trecut în patrimoniul UNESCO", a declarat Alexandru Szentmiklosi.

Recunoaşterea sitului este foarte importantă pentru conservarea lui, deoarece se găseşte pe terenul agricol al sătenilor, iar din neştiinţă ţăranii distrug cu plugul cele mai importante vestigii europene din Epoca Bronzului.

"Lucrările agricole invazive cu stratificatorul (un plug adânc de 60 cm – n.r.) riscă să pună în pericol aşezarea, deoarece prin folosirea acestui utilaj se distrug zidurile fortificaţiei", atrage atenţia arheologul timişorean.

Case semi-îngropate

Situl de la Corneşti se întinde pe 1800 de hectare şi este structurat în patru inele - incinte de dezvoltare. Prin analogie, explică arheologii, numai primul inel ar fi suficient cât să cuprindă cetatea Timişoarei, iar ultimul, cel mai puţin vizibil, trece paralel cu şoseaua Timişoara – Arad.

Momentan, arheologii discută dacă comunitatea de la Corneşti era formată din daci sau iliri. Cert este că localnicii se ocupau cu agricultura, dar şi cu creşterea animalelor şi trăiau în case semi-îngropate, făcute din gropi circulare, cu o structură din lemn şi acoperite cu paie. Arheologii spun că există semne că aveau zone de cult, existau ritualuri de depuneri de obiecte: vase ceramice, obiecte de metal şi chiar alimente, iar populaţiile făceau schimburi comerciale între ele.

Elite care coordonau uniunea de triburi

Cercetările cu rezonanţă magnetică au relevat şi o necropolă de la finalul Epocii Bronzului, dar şi situri noi, din Neolitic sau Evul Mediu.
O altă certitudine a arheologilor e faptul că populaţia acestui sit a lansat trenduri în Europa. Bunăoară, această populaţie utilizase cu două secole înainte de Europa Centrală incinerarea rituală a morţilor.
 
"Această comunitate aparţinea unei culturi care s-a răspândit din nord-estul Croaţiei până în sud-vestul României (Cruceni – BelegiÅ¡)", a declarat Szentmiklosi.

Destul de mobili, exponenţii ei s-au deplasat de-a lungul Dunării în Moldova de nord-est, unde au format Cultura Chişinău – Corlăteni, dar şi în sud de Morava (sfârşitul celui de-al doilea mileniu î.H.), în lumea mediteraneană. Ei controlau practic orice nod de comunicaţie între lumea mediteraneană şi Europa, inclusiv unul dintre celebrele drumuri ale chihlimbarului.

"Volumul imens de muncă necesar pentru realizarea acestei aşezări ne determină să presupunem că a existat o coordonare extrem de exactă a muncii, şi ideea unei elite care coordona uniunea de triburi", a mai declarat Szentmiklosi.

Cercetările sunt finanţate de Muzeul Banatului şi Fundaţia Thyssen, din Germania.

Conform specialiştilor, o cercetare detaliată nu se va putea finaliza decât în 15 – 20 de ani, datorită dimensiunii şi complexităţii sitului. "Şantierul nu trebuie să fie doar un sit de cercetare, el trebuie să fie o şcoală de arheologie pentru tinerii arheologi", conchide Alexandru Szentmiklosi.

Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - Ministerul Educaţiei va ataca în instanţă decizia Combaterii Discriminării pentru o prevedere a ordinului privind concursul directorilor de şcoli

Ministerul Educaţiei va ataca în instanţă decizia Combaterii Discrimin...

Oficialii de la Educaţie critică decizia Consiliului Naţional pentru C...» mai mult
Stiri recente - Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” organizează concurs pentru directori

Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” organizează concurs pentru director...

Alătură-te echipei care construieşte Drumul drept către Medicină! Vizi...» mai mult
Stiri recente - Proiect educaţional la galeria auto Ţiriac Collection – Grupurile organizate de copii beneficiază gratuit de acces şi transport

Proiect educaţional la galeria auto Ţiriac Collection – Grupurile orga...

Peste 2000 de copii au participat în cadrul proiectului educaţional de...» mai mult
Stiri recente - Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” organizează concurs pentru directori. Alătură-te echipei care investeşte în Educaţia pentru Sănătate!

Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” organizează concurs pentru ...

Angajăm DIRECTOR şi DIRECTOR ADJUNCT. Vă invităm să vă alăturaţi unei ...» mai mult
Stiri recente - Elevii şcolii cu unicul laborator de religie din Capitală dedică un festival de teatru deminării schitului de la Iordan

Elevii şcolii cu unicul laborator de religie din Capitală dedică un fe...

Elevii Şcolii Gimnaziale Maica Domnului din Capitală, singura unitate ...» mai mult
Stiri recente - Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare caută profesori pentru elaborarea subiectelor pentru examenele naţionale

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare caută profesori pentru elabo...

Profesorii cu experienţă în activităţi de evaluare educaţională sunt c...» mai mult
Stiri recente - Cât este respectat Statutul Elevului în şcoli. Principalele nemulţumiri ale elevilor

Cât este respectat Statutul Elevului în şcoli. Principalele nemulţumir...

Elevii acuză şcolile că ignoră Statutul Elevului la realizarea Regulam...» mai mult
Stiri recente - Elevii români au obţinut patru medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori

Elevii români au obţinut patru medalii la Olimpiada Balcanică de Infor...

Lotul naţional de informatică  a cucerit patru premii la a X-a ediţie ...» mai mult
Stiri recente - Masă caldă şi „Şcoală după şcoală” pentru aproape 600 de copii din satele izolate

Masă caldă şi „Şcoală după şcoală” pentru aproape 600 de copii din sat...

Elevii defavorizaţi din 18 sate din România beneficiază de masă caldă ...» mai mult
Stiri recente - De ce sistemul românesc de educaţie nu îi integrează pe copiii cu autism în şcolile de masă?

De ce sistemul românesc de educaţie nu îi integrează pe copiii cu auti...

Lipsa educatorilor şi profesorilor instruiţi pentru educaţia cu copii ...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
24 Ianuarie 2018
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software