• Printeaza articol - Secretele unei maternităţi de ţară în care s-au născut Mutu şi Vlădoiu
  • Trimite prin email - Secretele unei maternităţi de ţară în care s-au născut Mutu şi Vlădoiu

Secretele unei maternităţi de ţară în care s-au născut Mutu şi Vlădoiu

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Secretele unei maternităţi de ţară în care s-au născut Mutu şi Vlădoiu
11 iunie 2009

S-a trezit într-o noapte cu o luminiţă albastră ce dansa concentric pe tavanul dormitorului. S-a foit un pic, crezând că visează, apoi a realizat că lumina albastră săltăreaţă era de la girofarul unei salvări care îi intrase în curte. "Domnul doctor, hai să mergem, că naşte femeia". Şi doctorul a mers. La fel cum a mers şi în noaptea când i-a bătut cineva cu ciocanul mărunt în geam. "Avea nevoie de mine la spital", spune şeful maternităţii din Călineşti. Aşa că s-a învăţat. Seară de seară îşi lasă un schimb de haine, curate şi călcate, plus halatul alb, pe un scaun lângă pat.

În spitalul din Călineşti, Mihai Nurciu e medic de 24 de ani. A ajuns aici de la Bucureşti, unde a lucrat 3 ani la maternitatea Caritas. Pare de-al locului de când se ştie şi are orgoliul unui profesionist care aduce viaţă României într-o comună mică din Argeş. 50.000 de argeşeni din 13 comune arondate vin la spitalul din Călineşti. În teorie, pentru că în realitate numărul celor care trec pragul spitalului este mai mare. "Vin şi de la Piteşti, din Mioveni, Curtea de Argeş şi Topoloveni să nască aici", spune Rita Boată, managerul spitalului. Economistă, la Camera de Comerţ din Piteşti, a ajuns aici ca însoţitor de pacient în urmă cu câţiva ani. Venise după o doctoriţă care lucra şi lucrează şi azi în echipa de la Călineşti. N-a ştiut nicio secundă că peste câţiva ani viaţa avea să o aducă într-o nouă postură în acelaşi loc. Acum face naveta zilnic, 20 de kilometri la dus, alţi 20 la întors între Piteştiul în care locuieşte şi spitalul din Călineşti. Pentru spital face şi zile de anticameră la Ministerul Sănătăţii, pentru a cere bănuţi sau a mai obţine diferite aprobări. Nu-i singura care face naveta. Toţi medicii asta fac, cu excepţia doctorului Nurciu, care stă cel mai aproape: la doar 4 kilometri de spital. Iar în caz de urgenţă se dă chemarea ca la pompieri şi se adună unul pe altul pentru a ajunge în timp la spital."Ca să strângi echipa, nu durează mai mult de o oră. Ţi se ascut simţurile în situaţii critice", spune şeful maternităţii.

Anestezistul a ajuns la Călineşti cu o camionetă

"Am plâns o lună când am auzit că vin să lucrez aici", spune Diana Ceauşescu. Neonatologul lăsa în urmă clinica din Craiova şi aştepta un post de pediatru la Piteşti. După câteva săptămâni, când piteştenii au chemat-o la post, doctorul Ceauşescu i-a refuzat. Hotărâse să rămână în echipa de la Călineşti. N-a fost singura care a decis asta. "Cum altfel vedeam eu băiatul de 6,200 kg care s-a născut la noi, anul trecut", spune zâmbind. "Doar mămica avea 130 de kilograme, era din Mărăcineni Argeş. A născut prin cezariană. La cât era de mare bebeluşul, nu vedeam pe unde o să iasă". De ce-a rămas? "Spitalul e atipic. Iar echipa e super", spune Diana Ceauşescu, care e şi pediatru. 

În aceeaşi echipă e şi Florentin Cioban, obstetricianul care şi-a asistat soţia la naştere în seara de Crăciun. Atunci s-a născut prima fetiţă a cuplului, Adela Cristina, care astăzi are un an şi jumătate. După Medicina la Cluj şi rezidenţiatul la spitalul Polizu, în Bucureşti, dr. Cioban şi-a urmat soţia, farmacist, la Piteşti. De trei ani e la Călineşti şi lasă puii de om să iasă la lumină. N-a numărat încă copiii pe care i-a asistat la naştere.
După soţie a venit şi Petru Bulgar, un medic anestezist din Chişinău. După o specializare la Cluj, a ajuns cu o camionetă la Călineşti. "N-am avut unde să mă opresc", spune, râzând, amintindu-şi că cel care l-a adus în spital a fost doctorul Nurciu. Un an de zile a şi locuit în maternitate, văzându-şi familia, soţia medic la Urgenţă şi cele două fetiţe, doar în week-end. Acum n-ar mai pleca din Argeş - "Mi-au plăcut spitalul şi oamenii" -  şi spune nu ofertelor de post din Franţa. "E prea departe de casă" (râde).

Tuturor li s-a întâmplat să fie luaţi peste picior de confraţii de la oraş. Medici tineri, ar fi avut alte perspective profesionale într-un spital judeţean. "S-a întâmplat să fiu întrebat: «Ce secţii ai?»  Şi când spui ce se întâmplă aici, vine şi răspunsul: «Aah, deci poţi să lucrezi»".

Cazuri şi necazuri

Tiroidă. Sarcină obţinută greu, după 6 ani. Iminenţă de avort, în luna  a şaptea. De 11 zile, mamă a unei fetiţe superbe, Ana Maria, născută pe 1 iunie, la ora 11, într-un spital comunal din Argeş. "Am fost la judeţean, în Piteşti, am fost şi la Bucureşti, pentru echografia fetală. Puteam să nasc oriunde dar am preferat să vin aici", spune Florina Cristina. Lector la Biologie, la Universitatea din Piteşti, femeia de 35 de ani a ales Călineştiul. "De când eram însărcinată în 4 luni, am fost luată în evidenţă aici. Oamenii sunt extraordinari, iar fetiţa mea este superîngrijită. Gândiţi-vă, n-a fost nevoie să o chem pe mama să mă ajute". Mămica ocupă o rezervă cochetă, superdotată, una din cele două de care spitalul dispune. "Colegele mele de la Universitate s-au mirat când au venit în vizită. Mi-au zis că stau la hotel. Şi am plătit doar 50 de lei, pentru o perioadă nedeterminată. Luni ne dau drumul acasă, dar credeţi-mă, aici ai cu cine să discuţi. Nu m-a interesat Bucureştiul".

Roberta Pârvu e din 3 iunie internată în spital. Vine din Mioveni. Are în pântec un bebe pe care-l ocroteşte cu un şirag de mătănii. A ajuns aici adusă de gura lumii. "Multe femei de la noi, din Mioveni, au născut aici", spune viitoarea mamă. Însărcinată în 7 luni, a fost internată pentru două zile la Spitalul din Piteşti, adusă de o sângerare şi dureri puternice. "Mi-au spus să-mi cumpăr eu calmante şi nu mi-au dat nimic", spune femeia, care a ajuns astfel într-un spital de comună, care are în sala de naşteri masă hidraulică şi chiuvete cu senzori.

Ioana Şerban, 35 de ani, uter fibromatos, mămica lui Alexandru Cristian, născut pe 3 iunie, la ora 9.37. "Am ales un om, am ales specialiştii", spune slăbită femeia. E internată la terapie intensivă, pentru a-şi reveni din anestezie. Cu câteva ore înainte a născut un omuleţ, prin cezariană. Un copil pe care-l aştepta de mult şi căruia medicii nu-i dăduseră speranţe. Ioana Şerban vine de la Bucureşti, unde a mai fost internată şi unde a aflat că nu poate ţine o sarcină, pe când era însărcinată în 5 săptămâni. "Ştii că Dumnezeu nu ţi l-a dat degeaba", şi-a spus femeia, care a ţinut să apere sufletul care-i creştea în pântec. A ajuns la Călineşti, unde a găsit speranţa şi “medici dedicaţi, care să creadă în meseria pe care o fac".

"Şi-a împlinit un vis, pe al ei şi pe al mamei ei, bolnave de cancer. Ştii ce mi-a spus după naştere? Că acum poate să moară liniştită, că şi-a văzut nepotul". Emoţia din glas îl trădează pe dr. Nurciu.

Pâinicile din carne şi nevoile unui spital

La neonatologie, în pătuţurile vopsite în alb stau înfăşate în scutece albe patru pâinici din carne. Orice nou-născut ajunge aici într-un scutec alb sterilizat, cu un şnur şi un număr colorat prins de pânză. Patru zile cât stă în spital orice copil sănătos este îmbrăcat şi înfăşat tradiţional, explică dr. Ceauşescu. "Nu le primesc hainele de acasă şi nici biberoanele", spune neonatologul. Când e adus în rezerva sau în salonul mamei, bebeluşul este înfăşurat într-un pled tricotat, din mohair. Roz pentru fetiţe, bleu pentru băieţi. Medicul are un regret. Ar vrea noi landouri pentru copii. "Paturile astea sunt vechi", spune dr. Ceauşescu. Vechi sunt şi monitoarele de la Anestezie, spune dr. Bulgar, care a cumpărat unul de funcţii vitale din banii personali. "Ne-ar trebui câte unul la fiecare pat, la reanimare", mai spune medicul. "Şi paturi noi, comode, confortabile. Cele de acum sunt puţin depăşite".

Dr. Georgeta Drăgoi vorbeşte şi de un echograf portabil pe secţie şi de un colposcop: "Va fi mai multă activitate de patologie a colului", spune doctorul obstetrician.

La Călineşti, un spital de comună, construit în anii ’80 cu bani de la Trustul Carpaţi, lângă clădirea vechiului spital ridicat de Carol I, se nasc 500 de români într-un an: "300 pe jos şi restul prin cezariană" – spun medicii. Şi tot aici se recoltează şi celule stem. "Nişte ţărani, aşa cum suntem catalogaţi de cei de la Piteşti, reuşim să facem lucrurile să meargă", spune Rita Boată, care acuză medicii de la Spitalul Judeţean din Piteşti că nu au o relaţie deontologică cu Călineştiul. "Cazurile grave, copii născuţi cu malformaţii, sunt trimise la Bucureşti, la spitalele Marie Curie, Grigore Alexandrescu sau la Universitar. Asta după ce sunt stabilizate la noi", spune doctorul Nurciu.

În 1999, la Călineşti s-a înregistrat un deces. A murit o doctoriţă la naştere. Dacă ar fi existat, atunci, un aparat de ventilare, un pulsoximetru şi un  monitor, femeia ar fi trăit...

Info plus:

Briliantul Mutu s-a născut la Călineşti

Maternitatea Spitalului "Dr.Ion Crăciun" din Călineşti-Argeş are 25 de paturi şi o secţie de neonatologie cu 7 paturi. Din echipă fac parte 11 medici, din care unul este neonatolog şi unul anestezist terapie intensivă. Doi dintre doctori sunt la vârsta pensionării. Aici se nasc anual 500 de copii. Gravidele vin din Mioveni, Topoloveni, Curtea de Argeş, Bucureşti şi Piteşti. Tot aici s-a născut "Briliantul" Adi Mutu, dar şi fostul fotbalist Jean Vlădoiu.

Află aici mai multe despre campania Gândul

Povesteşte-ne aici experienţa ta legată de materintăţile din România

Ia atitudine! Donează 2 euro prin SMS la 877şi banii tăi vor fi folosiţi pentru dotarea cu aparatură a unei maternităţi!

Pentru detalii click aici

 

Sursa: Gandul
Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - 100.000 de veghe sub rafturi (volume). Seminarul Al. Myller din Iaşi, cea mai mare bibliotecă de matematică din România şi din Estul Europei

100.000 de veghe sub rafturi (volume). Seminarul Al. Myller din Iaşi, ...

Vezi galeria foto Cărţi. Mii de volume. Milioane de pagini. Frumos cal...» mai mult
Stiri recente - 25 de ani de la Revoluţie. Petre Roman: Puteam să fiu şi eu printre cei care au murit. Dumnezeu m-a lăsat cu viaţă

25 de ani de la Revoluţie. Petre Roman: Puteam să fiu şi eu printre ce...

■ Jurnalul Naţional: Credeţi că România a meritat şi/sau merită sacrif...» mai mult
Stiri recente - Legiunea e patria lor. “Psihic nu ai voie să cedezi sub nici o formă!”

Legiunea e patria lor. “Psihic nu ai voie să cedezi sub nici o formă!”...

Vezi galeria foto Citește și: Legiunea este patria lor! Românii care s...» mai mult

Jurnalul Naţional, în culise la cel mai cunoscut cabaret al lumii: Moulin Rouge - II

Urmare din Pagina 1 (click pentru prima parte a interviului)■ Jurnalul Național:: Dansul de cabaret ...» mai mult
Stiri recente - EXCLUSIV. Cum să trăieşti mult mâncând după dieta Anei Aslan

EXCLUSIV. Cum să trăieşti mult mâncând după dieta Anei Aslan

Inegalabila doamnă Ana Aslan a trăit aproape 92 de ani. A fost o longe...» mai mult
Stiri recente - Jurnalul Naţional, în culise la cel mai cunoscut cabaret al lumii: Moulin Rouge

Jurnalul Naţional, în culise la cel mai cunoscut cabaret al lumii: Mou...

Vezi galeria foto Un român se află printre vedetele cabaretuluiMoulin ...» mai mult
Stiri recente - Retrocedările, bombă cu efect întârziat

Retrocedările, bombă cu efect întârziat

Clanurile mafiote şi-au construit imperii financiare pe baza revendică...» mai mult
Stiri recente - Radu Beligan: "Am o boală, sunt legat ombilical de România!"

Radu Beligan: "Am o boală, sunt legat ombilical de România!"

Vezi galeria foto Citește și: Radu Beligan: “Eu m-am mutat de mult în ...» mai mult
Stiri recente - Trei studente românce îi calcă pe urme laureatului Premiului Nobel

Trei studente românce îi calcă pe urme laureatului Premiului Nobel

Vezi galeria foto Pe lângă cea mai mică rată a şomajului din Germania ...» mai mult
Stiri recente - Nuntă în spitalul morţii. Sfârşitul iminent nu a împiedicat-o să trăiască şi emoţia mariajului

Nuntă în spitalul morţii. Sfârşitul iminent nu a împiedicat-o să trăia...

Lucia S., căsătorită pe patul de moarte Cu ceva vreme în urmă, o pacie...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
22 Decembrie 2014
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software