• Printeaza articol - Miniştri de doi lei
  • Trimite prin email - Miniştri de doi lei

Miniştri de doi lei

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Miniştri de doi lei
06 aprilie 2016

Dacă intri într-un sediu al Fiscului, primul lucru care te îngrozeşte este nu cât de mulţi bani ai de dat, ci mizeria.

Sediile Fiscului, sediile Poştei Românei, gările, autogările, trenurile... Toate put. Toate putorile din lume sunt adunate în instituţiile statului, în trenurile statului, în vagoanele lui. Toate.

Ministrul finanţelor Anca Dragu a susţinut marţi la Parlament, citată în revista Capital: “Media europeană a ratelor de investiţii în 2015 a fost de 19,5% din PIB iar România, cu 24,9% din PIB, are a doua cea mai mare rată a investiţiilor în UE-28”. Ministrul nu spune însă de investiţiile statului. Dar statul investeşte, nu? În ce?

Am cerut în urma cu două luni Ministerului Fondurilor Europene să ne dea date despre cheltuielile făcute în decembrie trecut, chiar pe zona de investiţii – 15 miliarde de lei. Pentru că suma e colosală. O treime din cheltuielile de investiţii ale statului, de pe întreg 2015, au fost realizate/achitate în luna decembrie. Niciun răspuns, deşi legea 544 a liberului acces la informaţii obliga ministerul să ne răspundă în maximum 30 de zile (art.7 al. 1 din legea 544/2001). Există o soluţie: să mergem în instanţă. Putem să o facem. Dar de ce? De la guvernele trecute nu aveam pretenţii, dar asta nu e guvernul transparenţei?

Ministrul fondurilor europene a transmis informaţii greşite săptămâmi în şir, luni. False, mai precis. Dna ministru a ridicat “rata de absorbţie” a fondurilor UE pentru ciclul financiar 2007 – 2013, la 80%, de la 60% cât este de fapt, incluzând în fondurile europene banii daţi de stat. Bani despre care nimeni nu zice nimic. S-au dus aceşti bani în deficit? O, nu, in investitii!

“Bugetul a primit de la UE în 2015 (în cadrul exerciţiului financiar 2007 - 2013) 17 miliarde de lei şi a cheltuit în proiecte 24 de miliarde de lei. Cofinanţarea de 15% ar însemna un efort bugetar de 2,5 mld. lei la suma de mai sus, ceea ce înseamnă că bugetul a plătit în locul UE 4,5 mld. lei (1 mld. euro) - până la 24 mld. lei. Nu este clar dacă aceşti bani vor fi recuperaţi de la UE de vreme ce la mijlocul lui decembrie erau transmise la Bruxelles declaraţii de cheltuieli cu doar 400 mil. euro peste ceea ce-i fusese deja rambursat României (11 mld. euro rambursări, 11,4 mld. euro declaraţii de cheltuieli)”

Scriam asta acum două luni. Am cerut explicaţii ministerului. Niciun raspuns. Ca sa citim pe Hotnews că acum sunt companii care au accesat fonduri UE şi cărora li se cer banii înapoi. De ce? Că nişte oameni – nu din guvernul ăsta neapărat, - au fuşărit lucrurile ca să le iasă la spălat “rata de absorbţie”.

Când faci cu trenul doişpe ore de la Bucureşti la Cluj – 500 de kilometri – când mergi la poştă iar maşinăria aia de-ţi emite factura urlă mai rău ca Tarzan în junglă, nu e cazul să te întrebi: unde sunt investiţiile de care vorbeşte dna Dragu?

Cum poţi să te lauzi că ai investiţii majore când trenurile tale put, când autobuzul 313 vine o data la 20 de minute, când tramvaiul 1 e o oroare?

Sau poate se fac investiţii prin Panama. Dar doamna Dragu este şefa Finanţelor. Domnia sa are acces la date la care oamenii ca mine nu au. Dna Dragu ridică în slăvi o ţară care nu există.

Ministrul trebuie să se laude şi să dea scocoteală de investiţiile statului, nu de investiţiile lui căţel şi purcel. Nu e treaba statului să se laude cu investiţiile altuia când el stă ca golanul la trândăveală, cu paiul în dinţi, pe malul şanţului.

Dar când soluţia văzută de Ministerul Transporturilor pentru remedierea dezastrului de la CFR este închidere a jumătate din liniile ferate, la ce să te aştepţi de la ţara asta? Despre ce investiţii vorbim de fapt?

 

Sursa: Gandul
Citeste mai multe despre:
Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - Panama Papers: parţial global

Panama Papers: parţial global

FOTO: gringosabroad.com De câteva zile, primim texte prelucrate din mo...» mai mult
Stiri recente - Miniştri de doi lei

Miniştri de doi lei

Dacă intri într-un sediu al Fiscului, primul lucru care te îngrozeşte ...» mai mult
Stiri recente - Comediia Diicot

Comediia Diicot

Doi băieţi straniu de proşti, mult mai proşti decât ar fi de admis chi...» mai mult
Stiri recente - Duhoarea unei bombe murdare

Duhoarea unei bombe murdare

Unii îmi vor aduce aminte de consilieri şi de tot angrenajul militaro-...» mai mult
Stiri recente - Să trăieşte Bancomata!

Să trăieşte Bancomata!

Că ce e Corabia? Tot o insulă virgină: dă-i cu lei şi cu parai, fără n...» mai mult
Stiri recente - Sanscrita a murit de frig

Sanscrita a murit de frig

Mi-am amintit de ele, răsfoind “Răzbunarea geografiei”, tratatul de ge...» mai mult
Stiri recente - Cum faci din negru alb

Cum faci din negru alb

Lelia Munteanu este senior editor al ziarului Gândul ...» mai mult
Stiri recente - Politica externă a florilor de cireş

Politica externă a florilor de cireş

Lelia Munteanu este senior editor al ziarului Gândul ...» mai mult
Stiri recente - Un suflet în plus

Un suflet în plus

Rabbi Zahav e părintele ZAKA - Zihuy Korbanot Ason (Identificarea Vict...» mai mult
Stiri recente - Regele şi Patria

Regele şi Patria

31 martie 1944 a căzut tot în Postul Sfintelor Paşti. Rupem o filă din...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
20 Februarie 2018
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software