• Printeaza articol - Fraţii de haos urbanistic ai Bucureştiului
  • Trimite prin email - Fraţii de haos urbanistic ai Bucureştiului

Fraţii de haos urbanistic ai Bucureştiului

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Fraţii de haos urbanistic ai Bucureştiului
18 octombrie 2010

Pipera nu este un caz singular. În tot spaţiul balcanic, dezvoltarea urbanistică a scăpat de sub control, invadând oraşele cu mutanţii arhitectonici ai capitalismului sălbatic.

Specialiştii numesc această dezvoltare imobiliară scăpată de sub controlul arhitecţilor şi urbaniştilor "turboarhitectură", printr-o extensie de la "turbofolk", manelele sârbeşti. "Turboarhitectura este forma finală a turbofolkului", încearcă arhitectul sârb Srdjan Jovanovic Weiss o definiţie; pe scurt, un fel de manelo-arhitectură. Vestea bună este că nu suntem singuri - "turboarhitectura" e o constantă a întregului spaţiu balcanic, unde dezvoltarea accelerată, cuplată cu lipsa controlului instituţional, a permis apariţia unor hibrizi arhitectonici care oscilează între arhitectură rurală şi cea comtemporană, minimalistă. Vestea proastă e că aceşti mutanţi arhitectonici recenţi trebuie cumva asimilaţi în ţesutul urban al oraşelor; să nu mai vorbim de faptul că, aşa cum se întâmplă în Pipera, planurile de construcţie, în încercarea de a maximaliza profitul, au ignorat necesitatea unei infrastructuri (străzi largi de acces, parcuri, magazine, locuri de joacă),  astfel că s-au trezit sufocate de propria lăcomie.

Guvernul kosovar ocupă o clădire ilegală

Între capitalele din Balcani, Priştina a fost cel mai puternic afectată de "turboarhitectură" - în condiţiile celei mai mari natalităţi din Europa şi al celor 100.000 de refugiaţi reîntorşi în ţară în 1999, după război. Combinând creşterea nevoii de locuinţe,  o legislaţie ambiguă şi un stat slab, incapabil să-şi impună deciziile peste capul constructorilor locali, s-a ajuns la o dezvoltare imobiliară excesivă, necoordonată. Nu altfel au stat lucrurile în Bucureşti până la începutul anilor 2000 - doar că Pristina înseamnă haosul bucureştean la pătrat. În Kosovo, dezvoltarea e accelerată de ajutorul de 2 miliarde euro din partea UE şi de cei 2,4 miliarde euro pe an trimise rudelor din ţară de cei 20% de kosovari care muncesc în Vest. În condiţiile unei legislaţii urbanistice inoperante, s-a putut construi orice şi oricum, în afara oricăror avize: "toate construcţiile noi din Kosovo sunt, practic, în ilegalitate", ne spue Constantin Goagea, preşedintele Asociaţiei Zeppelin, care a reprezentat România în cadrul acestui proiect. Faptul e confirmat de un documentar din expoziţie, care arată că inclusiv guvernul funcţionează într-o astfel de construcţie cu statut ambiguu.

Vile de trei etaje ridicate pe blocurile din Pristina

Evenimentul de la MNAC (Muzeul Naţional de Artă Contemporană) documentează arhitectura informală a oraşului cu hibrizi minimalişti de sticlă fumurie, garnisiţi cu acoperişuri ţărăneşti de ţiglă,  cu "vapoare", clădiri lungi de două-trei etaje sau cu construcţii pătrăţoase în culori stridente (ocru, roşu, verde),  poziţionate la malul lanurilor agricole de la marginea Pristinei. O inovaţie fără corespondent românesc arată moda unor case de două trei niveluri construite pe acoperişul blocurilor comuniste, cu o greutate care depăşeşte structura de rezistenţă a blocului; nemaifiind nevoie de fundaţie, costurile de construcţie scad simţitor.

În timpul lui Miloşevici, în Serbia, s-au ridicat 210 case ilegale pe zi

În Serbia, turboarhitectura a proliferat în timpurile de haos şi cădere economică ale regimului Miloşevici (1988-2001); în acest timp, s-au construit şi protezat, neglijând orice regulă urbanistică, circa 210 case neoficiale pe zi,  cu forme care de care mai aiuristice (clădirea Coca-Cola, vile-ciupercă etc.) - ceea ce-l face pe arhitectul Srdjan Jovanovic Weiss să decreteze, cam arogant, regularităţile acestui stil: "turboarhitectura s-a ridicat din gunoi cu dorinţa de a fi acceptată în stil mare"; "ea trebuie nu doar să reuşească, ci şi să-l umilească pe celălalt" etc. În Sofia, hiperurbanismul a condus oraşul în pragul colapsului. Urbanismul karaoke este exacerbat de "noul plan urbanistic al consiliului municipal, care nu impune restricţii legate de înălţime şi permite acoperirea construcţiilor până la 100% în centrul istoric; în 2008, conducerea oraşului a încercat să adopte un nou plan pentru zona centrală de business, evitând, în mod deliberat, orice dezbatere publică", explică reprezentanţii biroului de arhitectură "fordewind architecture ltd" din Sofia.

Balcanologia, între moştenirea socialistă şi capitalismul sălbatic

"Balcanology" este un eveniment cuprins în cadrul Bienalei de Arhitectură de anul acesta. Organizat de Swiss Architecture Museum din Basel împreună cu Centrul de Arhitectură din Viena, expoziţia prezintă proiecte contemporane din Belgrad, Zagreb, Kotor, Priştina, Sofia, Bucureşti, Pula sau Tirana, precum şi clădiri cu arhitectură remarcabilă, puţin cunoscută până acum, a modernismului socialist iugoslav. Spaţiul dedicat ţărilor din fosta Iugoslavie este supradimensionat în raport cu acela consacrat României şi Bulgariei, care beneficiază doar de două panouri. "Iniţial, proiectul s-a adresat doar ţărilor din fosta Iugoslavie, fiind ulterior extins asupra întregului spaţiu balcanic", ne lămureşte Kai Vockler, curatorul expoziţiei.

Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - Regii gheţii, la Bucureşti şi Cluj

Regii gheţii, la Bucureşti şi Cluj

Patinatori de elită care s-au afirmat la Olimpiadele de iarnă vor veni...» mai mult
Stiri recente - Festivalul Filmelor de Dans caută regizori

Festivalul Filmelor de Dans caută regizori

Bucharest International Dance Film Festival (9-13 noiembrie 2016) invi...» mai mult
Stiri recente - Destinatia de Weekend 8 - 10 iulie

Destinatia de Weekend 8 - 10 iulie

Rock-ul românesc cântă AC/DC Cristi Minculescu, Gabi Nicolau de la K...» mai mult
Stiri recente - Tribut pentru Michael Jackson. România este prima ţară din lume care va găzdui un show în care foştii colegi ai megastarului vor cânta alături de… holograma acestuia

Tribut pentru Michael Jackson. România este prima ţară din lume care v...

Vezi galeria foto Citește și: Vezi ce omagiu i-au adus fanii lui Micha...» mai mult
Stiri recente - Destinatia de Weekend 24 - 26 iunie

Destinatia de Weekend 24 - 26 iunie

Târgul Românașul la Brașov În acest weekend, brașovenii și turiștii...» mai mult
Stiri recente - Spectacole din Shakespeare şi Cervantes

Spectacole din Shakespeare şi Cervantes

Cea de-a zecea ediţie a  Nopţii Institutelor Culturale are loc mâine...» mai mult
Stiri recente - Destinatia de Weekend 17 - 19 iunie

Destinatia de Weekend 17 - 19 iunie

Festivalul Internațional de Statui Vivante Teatrul Masca vă invită în...» mai mult
Stiri recente - Zeci de statui vivante ocupă parcurile

Zeci de statui vivante ocupă parcurile

Festivalul Internaţional de Statui vivante are loc în perioada 16-20 ...» mai mult
Stiri recente - Destinatia de Weekend 10 - 12 iunie

Destinatia de Weekend 10 - 12 iunie

Concert Andre Rieu Regele Valsului revine în Capitală cu două spectac...» mai mult
Stiri recente - Concert Maroon 5. Detalii despre acces si sfaturile organizatorilor

Concert Maroon 5. Detalii despre acces si sfaturile organizatorilor

Citește și: Concert Maroon 5. Modificări de trasee RATB, in zona de de...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
24 Ianuarie 2018
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software