• Printeaza articol - Fraţii de haos urbanistic ai Bucureştiului
  • Trimite prin email - Fraţii de haos urbanistic ai Bucureştiului

Fraţii de haos urbanistic ai Bucureştiului

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Fraţii de haos urbanistic ai Bucureştiului
18 octombrie 2010

Pipera nu este un caz singular. În tot spaţiul balcanic, dezvoltarea urbanistică a scăpat de sub control, invadând oraşele cu mutanţii arhitectonici ai capitalismului sălbatic.

Specialiştii numesc această dezvoltare imobiliară scăpată de sub controlul arhitecţilor şi urbaniştilor "turboarhitectură", printr-o extensie de la "turbofolk", manelele sârbeşti. "Turboarhitectura este forma finală a turbofolkului", încearcă arhitectul sârb Srdjan Jovanovic Weiss o definiţie; pe scurt, un fel de manelo-arhitectură. Vestea bună este că nu suntem singuri - "turboarhitectura" e o constantă a întregului spaţiu balcanic, unde dezvoltarea accelerată, cuplată cu lipsa controlului instituţional, a permis apariţia unor hibrizi arhitectonici care oscilează între arhitectură rurală şi cea comtemporană, minimalistă. Vestea proastă e că aceşti mutanţi arhitectonici recenţi trebuie cumva asimilaţi în ţesutul urban al oraşelor; să nu mai vorbim de faptul că, aşa cum se întâmplă în Pipera, planurile de construcţie, în încercarea de a maximaliza profitul, au ignorat necesitatea unei infrastructuri (străzi largi de acces, parcuri, magazine, locuri de joacă),  astfel că s-au trezit sufocate de propria lăcomie.

Guvernul kosovar ocupă o clădire ilegală

Între capitalele din Balcani, Priştina a fost cel mai puternic afectată de "turboarhitectură" - în condiţiile celei mai mari natalităţi din Europa şi al celor 100.000 de refugiaţi reîntorşi în ţară în 1999, după război. Combinând creşterea nevoii de locuinţe,  o legislaţie ambiguă şi un stat slab, incapabil să-şi impună deciziile peste capul constructorilor locali, s-a ajuns la o dezvoltare imobiliară excesivă, necoordonată. Nu altfel au stat lucrurile în Bucureşti până la începutul anilor 2000 - doar că Pristina înseamnă haosul bucureştean la pătrat. În Kosovo, dezvoltarea e accelerată de ajutorul de 2 miliarde euro din partea UE şi de cei 2,4 miliarde euro pe an trimise rudelor din ţară de cei 20% de kosovari care muncesc în Vest. În condiţiile unei legislaţii urbanistice inoperante, s-a putut construi orice şi oricum, în afara oricăror avize: "toate construcţiile noi din Kosovo sunt, practic, în ilegalitate", ne spue Constantin Goagea, preşedintele Asociaţiei Zeppelin, care a reprezentat România în cadrul acestui proiect. Faptul e confirmat de un documentar din expoziţie, care arată că inclusiv guvernul funcţionează într-o astfel de construcţie cu statut ambiguu.

Vile de trei etaje ridicate pe blocurile din Pristina

Evenimentul de la MNAC (Muzeul Naţional de Artă Contemporană) documentează arhitectura informală a oraşului cu hibrizi minimalişti de sticlă fumurie, garnisiţi cu acoperişuri ţărăneşti de ţiglă,  cu "vapoare", clădiri lungi de două-trei etaje sau cu construcţii pătrăţoase în culori stridente (ocru, roşu, verde),  poziţionate la malul lanurilor agricole de la marginea Pristinei. O inovaţie fără corespondent românesc arată moda unor case de două trei niveluri construite pe acoperişul blocurilor comuniste, cu o greutate care depăşeşte structura de rezistenţă a blocului; nemaifiind nevoie de fundaţie, costurile de construcţie scad simţitor.

În timpul lui Miloşevici, în Serbia, s-au ridicat 210 case ilegale pe zi

În Serbia, turboarhitectura a proliferat în timpurile de haos şi cădere economică ale regimului Miloşevici (1988-2001); în acest timp, s-au construit şi protezat, neglijând orice regulă urbanistică, circa 210 case neoficiale pe zi,  cu forme care de care mai aiuristice (clădirea Coca-Cola, vile-ciupercă etc.) - ceea ce-l face pe arhitectul Srdjan Jovanovic Weiss să decreteze, cam arogant, regularităţile acestui stil: "turboarhitectura s-a ridicat din gunoi cu dorinţa de a fi acceptată în stil mare"; "ea trebuie nu doar să reuşească, ci şi să-l umilească pe celălalt" etc. În Sofia, hiperurbanismul a condus oraşul în pragul colapsului. Urbanismul karaoke este exacerbat de "noul plan urbanistic al consiliului municipal, care nu impune restricţii legate de înălţime şi permite acoperirea construcţiilor până la 100% în centrul istoric; în 2008, conducerea oraşului a încercat să adopte un nou plan pentru zona centrală de business, evitând, în mod deliberat, orice dezbatere publică", explică reprezentanţii biroului de arhitectură "fordewind architecture ltd" din Sofia.

Balcanologia, între moştenirea socialistă şi capitalismul sălbatic

"Balcanology" este un eveniment cuprins în cadrul Bienalei de Arhitectură de anul acesta. Organizat de Swiss Architecture Museum din Basel împreună cu Centrul de Arhitectură din Viena, expoziţia prezintă proiecte contemporane din Belgrad, Zagreb, Kotor, Priştina, Sofia, Bucureşti, Pula sau Tirana, precum şi clădiri cu arhitectură remarcabilă, puţin cunoscută până acum, a modernismului socialist iugoslav. Spaţiul dedicat ţărilor din fosta Iugoslavie este supradimensionat în raport cu acela consacrat României şi Bulgariei, care beneficiază doar de două panouri. "Iniţial, proiectul s-a adresat doar ţărilor din fosta Iugoslavie, fiind ulterior extins asupra întregului spaţiu balcanic", ne lămureşte Kai Vockler, curatorul expoziţiei.

Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - Târgul de Turism al Bucureștiului și Gust de România, la Sala Palatului

Târgul de Turism al Bucureștiului și Gust de România, la Sala Palatulu...

Vezi galeria foto Bucureștenii care vor rămâne acasă în prima parte a ...» mai mult
Stiri recente - SofistiCAT 2018. Concursul celor mai frumoase pisici (GALERIE FOTO)

SofistiCAT 2018. Concursul celor mai frumoase pisici (GALERIE FOTO)

Vezi galeria foto Pisici mari şi mici, din rase populare în lumea într...» mai mult
Stiri recente - GALERIE FOTO Clădiri emblematice pentru Bucureşti prind viaţă în cele patru seri ale Festivalului Spotlight

GALERIE FOTO Clădiri emblematice pentru Bucureşti prind viaţă în cele ...

Vezi galeria foto Bucureştenii au umplut joi seara trotuarele şi caros...» mai mult
Stiri recente - Expoziția Felină Internațională de Primăvară SofistiCAT - Cats & Tales

Expoziția Felină Internațională de Primăvară SofistiCAT - Cats & Tales...

Vezi galeria foto Peste 250 de pisici din nouă țări vor putea fi admir...» mai mult
Stiri recente - Trupa The Motans pregătește super concerte pentru fanii săi din toata țara, în turneul „My Gorgeous Drama Queens”

Trupa The Motans pregătește super concerte pentru fanii săi din toata ...

„The Motans” a pregătit o surpriză pentru toți fanii săi: un super tur...» mai mult
Stiri recente - Primăvara a sosit prin ochi de copil

Primăvara a sosit prin ochi de copil

Vezi galeria foto Cu ocazia sosirii primăverii, anotimp al dăruirii și...» mai mult
Stiri recente - Gabi Toncean organizează Gala Fitness-ului românesc, primul eveniment de amploare al anului 2018!

Gabi Toncean organizează Gala Fitness-ului românesc, primul eveniment ...

Foarte multe personalități din sport, showbiz și politică și-au anunța...» mai mult
Stiri recente - Mihai Morar s-a mutat în"Orașul Faptelor Bune".  Timp de o săptămână va locui într-o casă de sticlă, în Piața Universității

Mihai Morar s-a mutat în"Orașul Faptelor Bune". Timp de o săptămână v...

Vezi galeria foto Radio ZU şi-a propus să rescrie cea mai frumoasă pov...» mai mult
Stiri recente - Horia Brenciu a încheiat spectacolele de Crăciun de la Sala Palatului în lacrimi și a mulțumit publicului pentru cei 25 de ani de carieră

Horia Brenciu a încheiat spectacolele de Crăciun de la Sala Palatului ...

Vezi galeria foto "Bine ați venit la primul Crăciun împreună!", i-a Ã...» mai mult
Stiri recente - Florin Ristei va cânta pentru a dărui jucării  copiilor nevoiași în prag de sărbători

Florin Ristei va cânta pentru a dărui jucării copiilor nevoiași în pr...

Vezi galeria foto Câștigătorul X Factor, Florin Ristei, care alături ...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
23 Aprilie 2018
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software