• Printeaza articol -  DANIEL, PREA FERICIT
  • Trimite prin email -  DANIEL, PREA FERICIT

DANIEL, PREA FERICIT

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
 DANIEL, PREA FERICIT
13 septembrie 2007
Dupa 41 de zile de asteptare, presiuni, atacuri, dezinformari si diversiuni, Biserica si-a ales Intåistatatorul. Noul Patriarh, IPS Daniel, va conduce destinele ortodoxiei romånesti, in locul lasat vacant de moartea IPF Teoctist. IPS Daniel a obtinut 95 de voturi, fata de IPS Bartolomeu, care a avut 66 de voturi. Sfåntul Sinod a validat scrutinul si, din acest moment, Daniel poarta titulatura de Prea Fericit, urmånd sa fie intronizat si sa primeasca insemnele patriarhale (camilafca alba cu cruce, cårja patriarhala, engolpionul patriarhal) pe 30 septembrie a.c.

IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a ajuns, ieri, in al doilea tur de scrutin, contra lui IPS Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, dupa ce, in prima faza a alegerilor pentru noul Patriarh al BOR, PS Ioan Selejean, nu a obtinut numarul necesar de voturi pentru a merge mai departe. IPS Daniel a obtinut 80 de voturi, IPS Bartolomeu, 62 de voturi, iar Episcopul Covasnei si Harghitei, Ioan, 18 voturi, unul fiind anulat

Din numarul total de 169 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, care l-a ales pe noul Patriarh, au absentat opt. Lucrarile Colegiului au fost prezidate de IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului. La ora 12.25, PS Vincentiu Ploiesteanul, secretarul si purtatorul de cuvånt al Sfåntului Sinod, a anuntat ca IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, considerat unul dintre principalii pretendenti, si-a anuntat intentia de a nu mai candida, confirmånd ceea ce ziarul nostru a sustinut inca de acum trei saptamåniDupa 41 de zile de asteptare, presiuni, atacuri, dezinformari si diversiuni, Biserica si-a ales Intaistatatorul

Lupta stransa intre Daniel si Bartolomeu pentru sefia BOR

Ieri, zi istorica in viata Bisericii Ortodoxe Romane. Forurile decizionale ale Bisericii au avut o misiune grea de indeplinit urmand sa aleaga intre mitropolitii Daniel si Bartolomeu, cel de-al saselea Patriarh al Romaniei.

Spre deosebire de perioada care a trecut de la decesul Parintelui Teoctist, marcata de atacuri, presiuni si acuze la adresa posibililor candidati pentru inalta demnitate, ieri, inca de dimineata, atmosfera era deosebit de linistita. Masurile de paza si securitate luate de autoritati s-au dovedit, intr-un fel gratuite, pentru ca in Dealul Patriarhiei nu s-a intamplat nimic deosebit. Au venit doar cateva zeci de credinciosi pentru a participa la Sfanta Liturghie si la Te Deum.


Sedinta Sfåntului Sinod si primele surprize
Dupa Te Deum, la ora 10,00, membrii Sfantului Sinod s-au retras in sala de sedinte pentru a desemna candidatii la scaunul patriarhal. Surse mai mult sau mai putin informate din interiorul Patriahiei au lasat sa se inteleaga, la scurt timp de la inceperea sedintei extraordinare a Sinodului, ca lucrurile ar fi fost aranjate cu o seara inainte, la o agapa la care ar fi participat toti ierarhii sinodali. Conform acestor informatii, cei care ar fi urmat sa fie inscrisi pe lista candidatilor ar fi trebuit sa fie IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei. Surpriza avea sa apara pe la ora 12,10, cand, de dincolo de peretii salii de sedinta, au razbatut primele informatii cu privire la modul in care decurgea desemnarea candidatilor.

Marea surpriza: desemnarea PS Ioan de Covasna
S-a aflat ca dupa primul tur a fost desemnat, fara probleme, cu 27 de voturi, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cel care a asigurat locotenenta in perioada scursa de la vacantarea scaunului patriarhal.

Probleme au aparut la al doilea tur cand a fost desemnat IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a carui alegere a durat ceva mai mult. El a obtinut 9 voturi, la egalitate cu IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. In aceasta situatie, IPS Teofan si-a anuntat retragerea din cursa. In cel de-al doilea tur, IPS Bartolomeu a obtinut in jur de 20 de voturi.

Cel de-al treilea tur pentru desemnarea ultimului candidat a adus si marea surpriza: desemnarea PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, care dupa primul tur obtinuse doar un singur vot, iar dupa turul final, 30 de voturi. PS Ioan a fost un ierarh mai putin luat in calcul de majoritatea analistilor, dar a carui candidatura fusese ceruta de un numar important de credinciosi din Ardeal, reprezentati de Vatra Romaneasca.

Anunturile oficiale si lista candidatilor
La ora 12.25, PS Vicentiu Ploiesteanu, Episcop Vicar patriahal, secretarul si purtatorul de cuvant al Sfantului Sinod, a anuntat oficial lista si ordinea candidatilor: IPS Daniel, IPS Bartolomeu si PS Ioan. Totodata a anuntat ca, inainte de cel de-al doilea tur, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, considerat unul dintre principalii candidati, si-a anuntat intentia de a nu mai candida, confirmand ceea ce ziarul nostru a sustinut inca de acum trei spatamani. De asemenea, Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a informat, inca de la inceputul lucrarilor Sfantului Sinod, ca nu doreste sa fie nominalizat pentru candidatura la scaunul patriarhal. La lucrarile Sfantului Sinod au participat 47 de episcopi, doi au lipsit motivat (PS Ioachim al Husilor si PS Eftimie al Romanului ), presedintele Sinodului fiind numit IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.

La ora 16.30, s-a desfasurat cel de-al doilea Te Deum. Inainte de a intra in biserica, IPS Teofan a spus referitor la refuzul de a mai candida: "Las pe altii mai vrednici“.

La ora 17.00, lista cu cei trei candidati, impreuna cu CV-urile lor a fost inaintata membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, care l-a ales pe noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Din numarul total de 169 de membri ai Colegiului, au absentat opt. Lucrarile Colegiului au fost prezidate de IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului asistat de trei barbati de incredere Viorel Roman, Constantin Avramoaie si Nicolae Niga. Dupa primul tur nu s-a ajuns la alegerea patriarhului intrandu-se in turul al II-lea. Conform unor informatii primite din amfiteatrul Palatului Patriarhiei unde a avut loc sedinta Colegiului National Bisericesc, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei Daniel, a obtinut 80 de voturi, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu 62 de voturi, Episcopul Covasnei si Haghitei, Ioan, 18 voturi. Un vot a fost anulat. S-a trecut apoi la al doilea tur de scrutin, urmand ca alegerea sa se faca dintre Daniel si Bartolomeu.

IPS Daniel Ciobotea
IPS Daniel Ciobotea, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a nascut la 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis. Este Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, ales in iunie 1990 si loctiitor al Patriarhului Romaniei, dupa vacantarea scaunului prin decesul Prea Fericitului Parinte Teoctist.

Mitropolitul Daniel este al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea. Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis. In anul 1966 incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, la Liceul "Coriolan Brediceanu“ (1967-1970).

Dupa absolvirea examenului de bacalaureat se inscrie ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obtine Diploma de licenta in teologie. In perioada 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea pr. prof. dr. Dumitru Staniloae; isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

La 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, intitulata: "Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité“ si a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor in teologie al Universitatii din Strasbourg. In urma examenului oral si a sustinerii tezei, drd. Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor in teologie ortodoxa, de asemenea, cu calificativul maxim.

Din anul 1980 a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elvetia (în perioada 1986-1988 fiind si director adjunct), fiind si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia). A participat la numeroase întruniri cu caracter ecumenist peste hotare: al treilea Congres ortodox al Europei Occidentale de la Amiens, Colocviul despre Filioque de la Klingenthal Franta, Conferinta studentilor crestini de la Wellesley - S.U.A. si la Conferinta ecumenica de la Cambridge Boston, S.U.A, Reuniunea ecumenica asupra spiritualitatii crestine de azi de la manastirea Valamo - Finlanda, Reuniunea ecumenica "Isus Hristos – Viata lumii“ de la Niederaltaich - Germania; Reuniunea ecumenica asupra rugaciunii pentru unitatea crestinilor de la Venetia, a VI-a Adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Vancouver etc.

La 6 august 1987 intra în viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel, avându-l ca nas de calugarie pe Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Cu aceasta ocazie, a fost hirotonit preot-ieromonah. In octombrie 1988, este hirotesit protosinghel. În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, este consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. În paralel, detine functia de Conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti.

În ianuarie 1990, a fost presedintele Grupului de Reflectie pentru Înnoirea Bisericii, din care faceau parte Arhimandritul Bartolomeu Anania, Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu, Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloaie, Pr. Constantin Voicescu, ieromonahul Iustin Marchis, dar si câtiva trairisti mireni: Sorin Dumitrescu, Horia Bernea si Teodor Baconsky etc.

La 1 martie 1990, este ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, în rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul "Lugojanul“, fiind hirotonit întru arhiereu la 4 martie 1990.

La 7 iunie 1990 este ales, iar la 1 iulie 1990 este înscaunat ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Din anul 1992 este Profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae“ din cadrul Universitatii Al. I. Cuza din Iasi.

Participa, în continuare, la o serie de întruniri ecumenice peste hotare: de pilda, a condus delegatia Bisericii Ortodoxe Române la a VII-a Adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Canberra. Detine numeroase functii pe plan bisericesc si ecumenic: Reprezentant al Comisiei Sinodale Nationale pentru Educatia Religioasa (Bucuresti); Presedinte al Comisiei Teologice si Liturgice a Sf. Sinod al BOR (fosta comisie pentru învatamânt); Membru fondator si membru de onoare al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (Bucuresti); Membru al Comitetului Executiv si Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Geneva, 1991-1998); Membru al Prezidiului si Comitetului Central al Conferintei Bisericilor Europene (din 1990); Vicepresedinte al celei de-a II-a Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene (Graz, 1997).

Realizari ca mitropolit
ÎPS Daniel este si fondatorul a numeroase institutii dintre care amintim: Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae“ din Iasi, Seminarele Teologice Ortodoxe de la Manastirea Agapia, Botosani, Dorohoi, Iasi si Piatra Neamt, Academia Laica "Sf. Ioan de la Neamt“, Manastirea Neamt, Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastru“-Durau, Institutul Ecumenic "Sf. Nicolae“-Iasi, Centrul de Conservare si Restaurare a Patrimoniului Religios "Resurrectio“, Centrul de educatie si informare medicala Providenta II - 2002, Institutul social-caritativ Diaconia - 2003, si altele.

De asemenea, pe plan social-caritativ, a infiintat o serie de institutii sociale.

IPS Mitropolit Daniel este si fondator de publicatii religioase si tot el a infiintat postul de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998).

IPS Daniel i se datoreaza si aducerea moastelor unor sfinti si a unor relicve sfinte la Iasi si in ephariile sufragane ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Activitatea stiintifica
De-a lungul timpului a primit numeroase distinctii si titluri, dintre care amintim: Premiul Emanuel Heufeder (Germania, 1998); Medalia Comemorativa "150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu“ si Ordinul "Serviciul Credincios“ în rang de Mare Cruce acordat de catre Presedintia României (2000); Membru titular al Academiei Internationale de stiinte Religioase de la Bruxelles (2000); Premiul ecumenic al Institutului Sf. Nicolae din Bari (Italia, 2002); Premiul Pro Humanitate acordat la Berlin, în 2002, de Fundatia Europeana pentru Cultura Pro Europa (din Freiburg im Breisgau); Senator de onoare al Universitatii Dunarea de Jos (Galati, 2003).

De asemenea detine titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor institute academice din tara si strainatate: Universitatea Catolica Sacred Heart, Fairfield, Connecticut - S.U.A. (2003); Universitatea de Arte "George Enescu“ din Iasi (2006). ÎPS Sa a participat la peste 200 de simpozioane, congrese si conferinte teologice internationale, aducând contributii importante în rezolvarea problemelor dezbatute în cadrul acestor intruniri.

În ceea ce priveste activitatea stiintifica si publicistica a ÎPS Daniel, putem spune ca a publicat peste 500 de studii, articole, cuvântari si prefete în limba româna, peste 100 de studii si articole în limbile franceza, engleza si germana în reviste si volume colective din strainatate. ÎPS Parinte Mitropolit Daniel este si autorul unor carti teologice de o importanta deosebita: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea...“ (Iasi, 1996); "Luptator jertfelnic si ctitor darnic - lucrarea harului în viata Sfântului Voievod stefan cel Mare“ (Iasi, 2004); "Faclii de Înviere - Întelesuri ale Sfintelor Pasti“ (2005); "Recunostinta si reînnoire“ (Iasi, 2005), toate aparute la Editura Trinitas.

De la alegerea sa ca mitropolit, el a intiat programul "Nici un sat fara biserica“, care prevedea construirea in fiecare sat si cartier unde nu exista biserica a unui lacas de cult, chiar si in cele in care ortodocsii sunt minoritari.

IPS Bartolomeu Anania
IPS Bartolomeu, pe numele de mirean Valeriu Anania, s-a nascut la 18 martie 1921, in comuna Glavile, judetul Valcea. Este in prezent Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si este cunoscut ca scriitor, poet si dramaturg al literaturii romanesti contemporane.

Parintii sai Vasile Anania si Ana i-au dat la botez numele de Valeriu Anania. A urmat scoala primara în satul natal, apoi cursul secundar l-a facut la Bucuresti. S-a înscris la Seminarul Teologic Central din Bucuresti ale carui cursuri le-a urmat în perioada 1933-1941. A frecventat si cursurile la liceele "Dimitrie Cantemir“ si "Mihai Viteazul din Capitala, luându-si bacalaureatul în urma examenului sustinut la liceul "Mihai Viteazul“ (1943).

În anul 1935, minor fiind, s-a înscris ca toti elevii în organizatia "Manunchiul de prieteni“, organizatie a tineretului scolar de tip legionar. În anul 1936 era deja încadrat în "Fratia de Cruce“, organizatie superioara celei dintâi. Peste ani îsi aminteste Înalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania: ...“Nu am apucat sa devin legionar din doua motive, unul formal si altul de fond: în ianuarie 1941, la vremea când eu înca nu eram major (la aceea vreme majoratul era la 21 de ani) , "Fratia de Cruce“ din Seminarul Central a fost desfiintata. În al doilea rând, în timpul scurtei guvernari legionare, dar si dupa aceea, mi-a fost dat sa vad si reversul medaliei, adica fata nestiuta a Garzii de Fier, cu care nu puteam fi de acord. Marturisesc însa ca în "Fratia de Cruce“ din Seminar nu se facea politica, nici antisemitism, ci doar educatie, si ca nu am avut de învatat decât lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam si de patrie, corectitudine, disciplina în munca, cultivarea adevarului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu“.

În anul 1941 a fost retinut, o luna de zile pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar. Marturiseste în continuare înaltul prelat: ...“Dupa trei saptamâni am fost eliberat, dar în cazierul meu a ramas fisa cu calificativul "legionar“, un stigmat de care, orice ai face, nu scapi o viata întreaga. Nu am facut parte niciodata dintr-un partid politic, dar am fost si am ramas pe dreapta“. În anul 1942 a fost arestat si condamnat din nou, la sase luni de închisoare, pentru ca ar fi detinut în podul Manastirii Cernica materiale legionare si arme.

Ajunge apoi student la "Facultatea de Medicina“ si la "Conservatorul de Muzica“ din Cluj în toamna anului 1944, dupa ce nordul Ardealului, rapit nemilos de Dictatul de la Viena, revine patriei Române. Aici, ca presedinte al studentilor din Centrul Studentesc "Petru Maior“, a organizat si condus greva studenteasca cu caracter anticomunist, dupa instaurarea guvernului "democratic“ condus de Petru Groza la 6 martie 1946 si totodata antirevizionista împotriva celor care nu erau de acord cu revenirea Ardealului la România. În urma acestui protest al studentimii, a fost exmatriculat de noile autoritati. Ulterior, si-a continuat studiile la "Facultatea de Teologie“ din Bucuresti si la "Academia Andreiana“ din Sibiu, obtinând titlul de "licentiat în teologie“ (1948).

Teologul
La 2 februarie 1942 s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti, dându-i-se numele de Bartolomeu. În acelasi an, la 15 martie 1942, a fost hirotonit ierodiacon, slujind în aceasta calitate la Manastirile Polovragi si Baia de Aries. Dupa greva studenteasca de la Cluj, fiind înlaturat din Facultatea de Medicina în anul 1947, a ajuns staret la Manastirea Toplita din judetul Harghita.

Între anii 1948-1949 a fost intendent la Palatul Patriarhal, iar apoi, între anii 1949-1950, inspector patriarhal pentru învatamântul bisericesc. Între anii 1950-1951 a fost asistent la catedra de Istorie Bisericeasca Universala la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, iar între 1951-1952, decan al Centrului de Îndrumare Misionara si Sociala a Clerului, la Curtea de Arges. În perioada 1952-1958, detine functia de Director al Bibliotecii Patriarhale din Bucuresti.

În anul 1958 a fost din nou arestat, pentru activitate legionara înainte de 23 august 1944 (Era unul din principalele motive de arestare a Securitatii: "Ce politica ai dus tu sau parintii înainte de 23 august 1944). A fost condamnat de catre Tribunalul Militar Ploiesti la 20 de ani de munca silnica pentru "uneltire contra ordinii sociale“. si-a ispasit pedeapsa în închisoarea de la Aiud la sectia "politici“. În timpul detentie i-a murit mama, iar el nu a fost înstiintat, aflând asta dupa eliberare în anului 1964. Eliberare s-a facut, nu numai dânsului, la toti detinutii politici în urma unui decret dat de autoritatile comuniste de desfiintare a detentiei politice.

A fost trimis în anul 1966 de catre Biserica Ortodoxa Româna în America unde a îndeplinit mai multe functii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de aici: secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Serviciului "Publicatii“. În anul 1967 a fost hirotonit ieromonah de catre Arhiepiscopul Victorin, acordându-i-se din partea Sfântului Sinod rangul de arhimandrit. tine nenumarate conferinte si face parte din mai multe delegatii ale Bisericii Ortodoxe Române peste hotare.

Reintors in tara, a fsot director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, intre anii 1976-1982. In anul 1982 s-a retras la Manastirea Varatec, pentru a se dedica scrisului. Operei sale scriitoricesti, deosebit de bogata, va adauga una de exceptie: diortosirea si adnotarea Sfintei Scripturi, dupa Septuaginta. De fapt, aceasta lucrare o va elabora si desavarsi dupa alegerea ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, la 21 ianuarie 1993.

Mitropolit al Clujului
In primavara anului 1990, Prea Cuviosul Arhimandrit Bartolomeu Anania a facut parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, alaturi de clericii Dumitru Staniloae, Constantin Galeriu, Daniel Ciobotea, Constantin Voicescu, Iustin Marchis, Toader Crasmariu si de mirenii Horia Bernea, Octavian Ghibu, Teodor Baconsky, Sorin Dumitrescu.

La 21 ianuarie 1993 a fost ales ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Hirotonirea intru arhiereu si instalarea in Catedrala din Cluj-Napoca a facut-o Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist pe data de 7 februarie 1993, inconjurat fiind de un sobor de ierarhi si de o mare multime de credinciosi.

Joi, 2 martie 2006, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ridicat de Prea Cuviosul Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleaculi si Clujului la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Scriitorul
S-a afirmat în literatura înca de pe bancile scolii, facându-si debutul în anul 1936 la revista "Vremea“, apoi la revista "Dacia Rediviva“, al carei redactor principal a si fost. Dupa ani a colaborat la revistelor: "Gazeta Literara“, "Luceafarul“, "Magazin Istoric“, "Ateneu“ si altele. A publicat în revistele centrale bisericesti, "Glasul Bisericii“,“Mitropolia Olteniei“, buletinul si calendarul "Credinta“ din Detroit, "Renasterea“ de la Cluj-Napoca (unele sub pseudonimul Vartolomeu Diacul). Din punct de vedere al scrisului duhovnicesc, din multele lucrari amintim "Filele de acatist“ (1976), "Actiunea catolicismului în România interbelica“ (1992) si ultima aparitie, "Cartea deschisa a Împaratiei“, o tâlcuire competenta a Sfintei Liturghii izvorâta din experienta de bun orator a Înalt Preasfintiei Saleblicat, articole cu caracter teologic, predici, note si comentarii. Vorbind de activitatea sa de dramaturg trebuie sa mentionam dramele: "Miorita“ (1966); "Mesterul Manole“ (1968); "Du-te vreme, vino, vreme!“ (1969); "Paharelul cu nectar“ (fantezie pentru copii-1969); "Steaua Zimbrului“ (1971); "Poeme cu masti“ (1972). Acestea au fost puse în scena de o serie de teatre ale tarii: "Barbu stefanescu Delavrancea“ din Bucuresti, "Alexandru Davila“ din Pitesti, "Dramatic“ din Baia Mare s.a.

În anul 1982 a obtinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din România. Alegerea sa ca arhiepiscop, nu l-a facut sa abandoneze scrisul; astfel ca din anul 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. I-au aparut volumele de poezii: "Geneze“ (1971); "Istorii agrippine“ (1976); "File de acatist“ (1981); Anamneze“ (1984); "Imn Eminescului în nouasprezece cânturi“ (1992); "Poezie religioasa româneasca moderna“ (1992). La acestea se adauga volumele de proza si de eseuri: "Strainii din Kipukua“ (1979), "Greul Pamântului“ (1982), "Rotonda plopilor aprinsi“ (1983), albumul "Cerurile Oltului“ (1990), "Amintirile peregrinului Apter“ (1991) si multe altele, care ne pun în fata sufletului un mare literat.

Ce s-a intamplat in spatele usilor inchise ale alegerii noului patriarh

«Schimbarea la fata» a BOR are si o parte nevazuta

Alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane are si o parte nevazuta, pe care am incercat sa o surprindem in aceasta pagina. Inaltii prelati care au avut dreptul sa candideze, votantii, sunt aspecte ale alegerii unui patriarh care scapa ochilor nostri. Ziarul nostru va prezinta, in aceasta pagina, lista cu membrii Adunarii Nationale Bisericesti, chemati sa voteze, ieri, la alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Totodata, va prezentam si componenta Sfantului Sinod al BOR.

Eligibilii, presedintele si membrii Sfantului Sinod
Potrivit statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane, ierarhul care prezideaza sedinta Sfantului Sinod nu poate candida la functia de Patriarh, astfel ca, dintre cei 59 de ierarhi din Sinod, raman eligibili doar 48, dintre care trebuie scazuti episcopii vicari care nu au dreptul sa candideze. Raman astfel 29 de candidati. Episcopii Ioachim al Husilor si Eftimie al Romanului, din cauza problemelor de sanatate, nu au participat la nominalizare. Au ramas, astfel, 27 de eligibili.

Presedintia Sfantului Sinod a fost incredintata ierarhului cu cea mai mare vechime in hirotonie, adica IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului.

Va prezentam in continuare lista cu toti membrii Sfantului Sinod:
IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, loctiitor de Patriarh; Arhiepiscopul Iasilor; PS Vincentiu Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal; PS Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal; PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor; PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor; IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei; PS Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei; PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului; PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos; PS Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor; PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului; PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Calinic Botoseneanul, Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor; IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor; PS Eftimie, Episcopia Romanului; PS Ioachim Bacaoanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului; PS Ioachim, Episcopia Husilor; PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Husilor;

IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului; PS Visarion Rasinareanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei; IPS Bartolomeu, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului; PS Irineu Bistriteanul, Episcopi Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului; PS Vasile Somesanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului; IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei; PS Sofronic, Episcop al Oradei, Bihorului si Salajului; PS Justinian, Episcop al Maramuresului si Satmarului; PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului; IPS Teofan, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei; PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Olteniei; PS Gherasim, Episcop al Ramnicului; PS Irineu Slatineanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ramnicului; PS Nicodin, Episcop al Severinului si Strehaei; IPS Nicolae, Arhiepiscop al Timisoarei si Mitropolit al Banatului; PS Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei; PS Timotei, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului; PS Lucian Mic, Episcop al Caransebesului; IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei; IPS Serafim, Mitropolitul pentru Germania si Europa Centrala; PS Sofian Brasoveanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Germaniei si Europei Centrale; IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale; PS Siluan, Episcop Vicar pentru Italia al Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale; PS Marc, Episcop Vicar al Mitropoiei Europei Occidentale si Meridionale; IPS Nicolae Condrea, Arhiepiscop pentru cele doua Americi; PS Ioan Casian de Vicina; PS Daniil, Episcop al Daciei Felix.

Membrii Adunarii Nationale Bisericesti

Membrii Sfåntului Sinod
1. Vacant – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
2. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
3. IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului
4. IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului
5. IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei
6. IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului
7. IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei
8. IPS Serafim, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord
9. IPS Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
10. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
11. IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei
12. IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor
13. IPS Andrei, Arhiepiscopul Albei Iuliei
14. IPS Nicolae, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada
15. PS Gherasim, Episcopul Ramnicului
16. PS Eftimie, Episcopul Romanului
17. PS Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei
18. PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului
19. PS Ioachim, Episcopul Husilor
20. PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos
21. PS Timotei, Episcopul Aradului Ienopolei si Halmagiului
22. PS Lucian, Episcopul Caransebesului
23. PS Sofronie, Episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului
24. PS Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului
25. PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei
26. PS Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor
27. PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei
28. PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului
29. PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului
30. Vacant – Episcop al Slatinei
31. Vacant – Episcol al Tulcei
32. PS Daniil, Episcop-Loctiitor (administrator) al Episcopiei Daciei Felix (Serbia)
33. PS Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria
34. PS Vincentiu Ploiesteanul, Episcop-Vicar Patriarhal
35. PS Ciprian Campineanul, Episcop-Vicar Patriarhal
36. PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor
37. PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor
38. PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor
39. PS Visarion Rasinareanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului
40. PS Irineu Bistriteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului
41. PS Vasile Somesanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului
42. PS Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei
43. PS Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei
44. PS Sofian Brasoveanul, Episcop-Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord
45. PS Siluan Marsilianul, Episcop-Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
46. PS Marc Nemteanul, Episcop-Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Centrale si Meridionale
47. PS Ioan Casian de Vicina, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada
48. PS Irineu Slatineanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ramnului
49. PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului
50. PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Husilor
51. PS Petroniu Salajanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Oradei, Bihorului si Salajului
52. PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului

Membrii delegati ai eparhiilor
I. Arhiepiscopia Bucurestilor
53. PC academician Pr. Dumitru Popescu
54. Dl academician Constantin Balaceanu-Stolnici
55. Dl. prof. univ. dr. Ilie Badescu
II. Arhiepiscopia Iasilor
56. PC pr. prof. Ioan Mihoc
57. Dl. economist Viorel Roman
58. Dl. ing. Catalin Mugurel Flutur
III. Arhiepiscopia Sibiului
59. PC arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu
60. Dl. prof. univ. dr. Corneliu Ioan Bucur
61. Dl. prof. Constantin Catrina
IV. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului
62. PC Protopop Ioan Dambu
63. Dl. Constantin Asavoaie
64. Dl. ing. Gheorghe Benea
V. Arhiepiscopia Craiovei
65. PC pr. Ion Raudut
66. Dl. prof. dr. Tudor Nedelcea
67. Dl. arhitect Viorel Voia
VI. Arhiepiscopia Timisoara
68. PC consilier Ionel Popescu
69. Dl. econ. Ion Savu
70. Dl. prof. Dumitru Tomoni
VII. Arhiepiscopioa Tomisului
71. PC pr. Andrei Salomia
72. Dl. ing. Gheorghe Martin
73. Dl. prof. dr. Dorel Onaca
VIII. Arhiepiscopia Targovistei
74. PC consilier Gheorghe Tomescu
75. Dl. jurist Ivan Vasile Ivanoff
76. Dl. prof. univ. dr. Gheorghe Ionita
IX. Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor
77. PC Protopop Aurel Goras
78. Dl. avocat dr. Vasile Lupu
79. Dl. prof. Dumitru Teodorescu
X. Arhiepiscopia Alba Iuliei
80. PC Protopop Gheorghe Nicolae Sincan
81. Dl. ing. Ion Dumitrel
82. Dl. prof. Nicolae Baciut
XI. Episcopia Ramnicului
83. PC consilier Constantin Matei
84. Dl. dr. Dumitru Steflea
85. Dl. prof. ing. dr. Constantin Cimpoaca
XII. Episcopia Romanului
86. PC consilier Vasile Ghinita-Serban
87. Dl. prof. Vasile Ursache
88. Dl prof. Mihai Andone
XIII. Episcopia Buzaului si Vrancei
89. PC Protpop Stefan Visan
90. Dl ing. Grigore Costica
91. Dl. prof. Enache Mandrescu
XIV. Episcopia Argesului si Muscelului
92. PC Vicar Nicolae Branzea
93. Dl diplomat econ. dr. Constantin Niculescu
94. Dl prof. univ. dr. Radu Stancu
XV. Episcopia Husilor
95. PC consilier Isidor Melinte
96. Dl. prof. Gheorghe Hoha
97. Dl. ing. Mihai Mocanu
XVI. Episcopia Dunarii de Jos
98. PC pr. prof. Costel Bulgaru
99. Dl. conf. univ. dr. Ionel Candea
100. Dl prof. univ. dr. Emil Mina Rosu
XVII. Episcopia Aradului, Ienopolei si Halmagiului
101. PC Protopop Alexandru Hotaran
102. Dl. prof. Sergiu-Ioan Cociu
103. Dl. dr. Sorin Costina
XVIII. Episcopia Caransebesului
104. PC Protopop Ion Varan
105. Dl ing. dr. Sorin Frunzaverde
106. Dl. dr. Gheorghe Borcean
XIX. Episcopia Oradei, Bihorului si Salajului
107. PC Vicar Vasile Bota
108. Dl. prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar
109. Dl. prof. Cornel Popa
XX. Episcopia Maramuresului si Satmarului
110. PC Protopop Ioan Socolan
111. Dl. ing. Mircea Letiu
112. Dl. ing. dr. Nicolae Bud
XXI. Episcopia Severinului si Strehaiei
113. PC consilier Mihai Zorila
114. Dl. avocat Vasile Garu
115. Dl Constantin Cerbulescu
XXII. Episcopia Sloboziei si Calarasilor
116. PC Protopop Stelian Baducu
117. Dl Constantin Tudor
118. Dl Petre Marian Milut
XXIII. Episcopia Covasnei si Harghitei
119. PC Protopop Florin Tohaneanu
120. Dl econ. Nicolae Niga
121. Dl. ing. Petron Porumboiu
XXIV. Episcopia Alexandriei si Teleormanului
122. PC pr. prof. dr. Marian Ciulei
123. Dl. prof. univ. dr. ing. Nicolae Noica
124. Dl ing. Victor Dragusin
XXV. Episcopia Giurgiului
125. PC prof. Nedelea Caramizaru
126. Dl. ing. Lucian Iliescu
127. Dl. ing. Victor Boiangiu
XXVI. Episcopia Tulcei
128. PC pr. prof. Nicolae Ionita
129. Dl. ing. Trifon Belacurencu
130. Dl. arhitect Victor Tarhon
Membrii Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor
I. Membri clerici
131. Pr. prof. univ. dr. Dumitru Pintea
132. Pr. prof. univ. dr. Dumitru Radu
133. Pr. Daniel Oanca
134. Pr. prof. dr. Stefan Buchiu
135. Pr. Constantin Badulescu
136. Pr. Sorin Santion
137. Pr. Laurentiu Verss
138. Pr. Florin Botarca
139. Pr. Vali Neagu

II. Membri mireni
140. Dl. ing. Petre Badea
141. Dl. prof. univ. dr. Alexandru Oproiu
142. Dl. prof. univ. Mihai Teodorescu
143. Dl. dr. George Stan
144. Dl. ing. Gheorghe Grigore
145. Dl. Valentin Delcea
146. Dl. Silviu Gheorghe Constantin
147. Dl. Dumitru Budescu
148. Dl. Liviu Luca
149. Dl. Marian Fatu
150. Dl. Francu Udrea
151. Dl. Gheorghe Petrache
152. Dl. George State
153. Dl. Ion Stoian Albulescu
154. Dl. arh. Gheorghe Goiciu
155. Dl. Ovidiu Arghiroiu
156. Dl. gen. Aurel Udor
157. Dl. prof. Ion Maxim


Membrii de drept ai Adunarii Nationale Bisericesti
I. Decani ai Facultatilor de Teologie Ortodoxa
158. Pr. prof. univ. dr. Vasile Raduca, prodecan – Bucuresti
159. Pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, decan – Iasi
160. Pr. prof. univ. dr. Dorin Oancea, decan – Sibiu
161. Pr. prof. univ. dr. Ioan Ghirila, decan – Cluj Napoca
162. Pr. conf. univ. dr. Gheorghe Zamfir, secretar stiintific – Craiova
163. Pr. prof. univ. dr. Constantin Rus, decan – Timisoara

II. Directori ai Seminariilor Teologice Liceale
164. Pr. prof. dr. Mihai Aurel, Seminarul Teologic din Bucuresti
165. Pr. prof. Grigore Diaconu, Seminarul Teologic din Botosani
166. Pr. prof. Vasile Stan, Seminarul Teologic din Fagaras
167. Pr. prof. Mariu Nichita, Seminarul Teologic din Baia Mare
168. Pr. prof. Constantin Popescu, Seminarul Teologic din Craiova
169. Pr. prof. Rusalim Isac, Seminarul Teologic Caransebes Dumitru Manolache
 
Sursa: Gardianul
Newspad - Stiri recenteStiri recente

“Anticorupția” riscă să rămână fără martorii acoperiți. Înalta Curte a sesizat din oficiu CCR în legătură cu aceste practici

DNA este pe cale să-și ia “daună totală”, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Înalta Curte de ...» mai mult
Stiri recente - DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

Vezi galeria foto Direcţia Naţională Anticorupţie pregăteşte, în subte...» mai mult
Stiri recente - Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilo...

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu sustine o conferinta ...» mai mult
Stiri recente - Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politi...

Vezi galeria foto Klaus Iohannis susţine, în motivarea deciziei de a n...» mai mult
Stiri recente - Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Vezi galeria foto O pârtie pentru care s-au cheltuit din bani publici ...» mai mult
Stiri recente - Apendicita – criză reală sau falsă

Apendicita – criză reală sau falsă

Vezi galeria foto Diagnosticul în apendicită şi operaţia nu sunt chiar...» mai mult
Stiri recente - Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Vezi galeria foto Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să permită un...» mai mult
Stiri recente - Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu ex...

Vezi galeria foto Până în urmă cu doar câțiva ani, averile deținute de...» mai mult
Stiri recente - Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria

Vezi galeria foto Cea mai mare stațiune de schi din sud-estul Europei ...» mai mult
Stiri recente - Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar L...

Vezi galeria foto Direcția Națională Anticorupție s-a “conformat” volu...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
23 Aprilie 2018
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software