• Printeaza articol - Cosmar in scolile din Moldova
  • Trimite prin email - Cosmar in scolile din Moldova

Cosmar in scolile din Moldova

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Cosmar in scolile din Moldova
09 septembrie 2006

La mai putin de patru luni pana la aderarea la Uniunea Europeana, situatia scolilor rurale din Moldova este dezastruoasa. Sute de unitati de invatamant au drept toalete fose sau gropi simple, iar copiii beau apa direct din fantanile in care colcaie nitritii si nitratii fecali ai panzelor freatice infestate. Autoritatile au demarat controale masive, dar cursurile trebuie sa inceapa peste o saptamana.

Directia de Sanatate Publica Iasi, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean, a efectuat o prima etapa de control al conditiilor sanitare oferite de unitatile de invatamant de pe teritoriul judetului. Rezultatele sunt mai mult decat dezolante: din cele 495 de unitati de invatamant scolar si prescolar verificate, doar 160 beneficiaza de apa de la robinet, in timp ce doar 155 de scoli si de gradinite au un sistem de canalizare modern. Copiii din judetul Iasi invata in scoli care ofera conditii apropiate de cele din Evul Mediu. In timp ce elevii din tarile occidentale beneficiaza de cele mai noi descoperiri in domeniul informaticii, copiii romani, in special cei din mediul rural, sunt mai preocupati, atunci cand merg la scoala, sa nu cada in groapa care le foloseste drept toaleta. Conform rezultatelor prezentate de DSP Iasi, in 335 de unitati de invatamant din judet copiii beau apa de la fantana atunci cand vor sa-si astampere setea. Mai mult, apa din 155 de fantani, cum ar fi cele de la scolile din Boureni, Blagesti, Ipatele sau Fantanele, nu corespunde normelor sanitare in vigoare. In 344 de unitati de invatamant din judet, toate din mediul rural, copiii sunt nevoiti sa-si faca nevoile in "fose sau gropi simple". 240 din aceste toalete improvizate nu sunt corespunzatoare din punct de vedere sanitar. Cu toate acestea, chiar daca DSP Iasi va demara o noua serie de controale, pentru a verifica daca scolile au luat masuri de remediere a neregulilor constatate, avand in vedere lipsa fondurilor, probabil ca la inceputul anului scolar elevii ieseni se vor intoarce la aceleasi conditii mizere in care au invatat si pana acum.

Euroscolile,
devorate de vrabii

Cele 51 de euroscoli moderne realizate in judetul Iasi, pe bani europeni, pentru a le inlocui pe cele din chirpici, si-au gasit un dusman de temut: vrabiile. Cel putin asa a sustinut vicepresedintele CJ, Iovu Brezuleanu, in urma unei recente inspectii la cateva astfel de scoli ridicate in judet de eternul abonat al lucrarilor de anvergura pe bani publici - firma de constructii Conest SA. "Scolile sunt facute din pereti prefabricati, din cate doua placi intre care se afla un fel de polistiren. Cand peretii respectivi sunt decupati pentru montarea ferestrelor, daca lucratorii nu intervin rapid, vin vrabiile si ciugulesc din bucata de polistiren si isi fac cuiburi intre pereti. Am vazut chiar eu cum vrabiile distrugeau astfel de pereti", a relatat Iovu Brezuleanu.


Activitate pe raspunderea directorilor botosaneni

Doua scoli din judetul Botosani nu vor putea functiona legal nici in acest an scolar pentru ca nu au primit autorizatia sanitara. Cele doua scoli, din comunele Vaculesti si Ungureni, nu au grup sanitar si nici apa curenta. Dotarea scolilor cu mobilier este deficitara, copiii ar trebui sa invete in banci vechi si deteriorate, iar conditiile in salile de clasa sunt sub orice critica. Desi nu este prima data cand cele doua unitati scolare solicita autorizarea din punct de vedere sanitar, Autoritatea de Sanatate Publica Botosani refuza sa le acorde acest aviz. In cazul in care scolile isi vor desfasura orele chiar si in aceste conditii, atat directorul unitatii, cat si primarul comunei vor fi raspunzatori pentru situatiile neplacute care pot aparea: "Au fost doua solicitari de reautorizare la Vaculesti si Ungureni carora nu le-am acordat viza pentru anul scolar 2006-2007 pentru ca nu indeplinesc conditiile, nu au racordul facut la apa curenta, nu au grup sanitar vidanjat, nu au amenajari corespunzatoare, mobilierul este degradat. Scolile vor functiona pe raspunderea conducerii unitatilor", a declarat Doina Bucsa, seful Inspectiei de Stat din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Botosani. Doina Bucsa mai spune ca in momentul de fata doar 352 de scoli din cele 751, cate exista la nivelul intregului judet, au autorizatii sanitare valabile si ar putea incepe noul an scolar. Totusi pana pe 14 septembrie controalele pentru autorizarea sanitara a scolilor vor continua, urmand ca acolo unde se vor constata deficiente sa fie anulate autorizatiile existente.

90% din scolile vrancene au probleme

Majoritatea unitatilor de invatamant din Vrancea isi vor primi elevii la cursuri chiar daca nu au obtinut autorizatia sanitara de functionare. Potrivit informatiilor furnizate de catre Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Vrancea din cele peste 600 de unitati de invatamant, doar 81 de scoli au autorizatie sanitara de functionare, iar 21 au termen pentru rezolvarea deficientelor. Cu toate acestea, reprezentantii ASP Vrancea sustin ca nu problemele de igiena sunt principalele cauze pentru care scolile nu primesc autorizatie, ci neintocmirea documentatiei corepunzatoare. "Este regretabil, nu inteleg de ce din numarul total al unitatilor, peste 600, nu au autorizatie sanitara decat 81, 21 sunt cu plan de conformare, iar marea majoritate de 548 de unitati nu sunt autorizate, 90% din ele din cauza neintocmirii documentatiei. Este inadmisibil asa ceva!", a declarat Cornelia Draguna, medic-sef al Departamenului de Evaluare a Factorilor de Mediu din cadrul ASP Vrancea. De asemenea, aceasta sustine ca la inceputul fiecarui an scolar problema numarul unu este problema autorizarii sanitare, dar ca foarte multe unitati solicitau prin posta autorizatia sanitara, pe baza unei simple cereri, fara nici o documentatie si fara a sti ca trebuie sa plateasca o anumita taxa stabilita de Ministerul Sanatatii. "In afara de cerere este nevoie de schita unitatii, care trebuie sa fie prezentata in doua variante, schita plan amplasament in zona si schita plan detaliu, care trebuie sa cuprinda toata structura functionala pe circuite, cu dotari aferente, cu racordul la apa calda si la apa rece, de instalatiile de canalizare, grupurile sanitare, vestiarul, fiecare unitate in functie de specific. Fara aceste documente nu se poate obtine autorizatie sanitara", sustine Cornelia Draguna. Totodata, in afara de neintocmirea documentatiei o parte din unitatile de invatamant nu au primit autorizatie sanitara de functionare din cauza deficientilor legate de instalatiile de apa si canalizare sau a circuitelor nefunctionale pentru cantina, spalatorie etc. Cornelia Draguna le-a atras atentia directorilor unitatilor de invatamant ca legea le permite sa realizeze un sistem improvizat prin care sa asigure apa rece.

Renovarea grupurilor sanitare, cu bani
de la minister

Grupurile sanitare de la unitatile de invatamant din mediul rural vor fi renovate cu bani de la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). Practic, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vrancea au inaintat la cererea MEdC o lista cu 50 de grupuri sanitare ce apartin unitatilor de invatamant din mediul rural si care arata deplorabil. Suma necesara pentru aceste lucrari este de 2.218 mii lei noi. Seful ISJ Vrancea, Dan Popoiu, sustine ca grupurile sanitare de la scolile din mediul rural sunt o problema nationala. "Inspectoratul Scolar Judetean a inaintat catre MEdC o lista cu scolile ce nu erau cuprinse in nici o forma de reabilitare. S-a propus alocarea unei sume de bani pentru refacerea grupurilor sanitare. Urmeaza sa ne comunice ce au hotarat si sa ne apucam de treaba", a precizat Dan Popoiu, inspectorul general al ISJ Vrancea. Pe langa bani pentru grupurile sanitare, scolile vrancene ar mai putea beneficia si de fonduri pentru reparatii capitale, reabilitari, consolidari de sarpante sau refacerea instalatiilor. In acest sens, ISJ Vrancea a realizat o lista cu propuneri pentru investitii si dotari in unitati de invatamant.

Elevii, la curatenie

Directorii unitatilor de invatamant vrancene au fost sfatuiti de seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) sa-i cheme pe elevi pentru a face si ei curat in scoala. "Eu as indrazni sa va cer sa umblati si la curtile scolilor si sa chemati elevii sa puna si ei mana pe matura. Ii invatam sa dea cu matura si sa faca curat in curtea scolii lor", a spus inspectorul scolar general.

Deficiente la unitatile galatene din mediul rural

Aproape jumatate din unitatile scolare galatene nu au primit autorizatie sanitara de functionare definitiva din partea Directiei de Medicina Preventiva, ca urmare a deficientelor constatate. Conform situatiei intocmite de catre conducerea institutiei, 178 de unitati scolare nu au primit autorizatie, fiind vorba de gradinite care functioneaza in apartamente de bloc avand cale comuna de acces cu locatarii, unitati fara instalatii de aprovizionare cu apa curenta si instalatii de evacuare a apelor uzate. Cele mai mari probleme s-au constatat la scolile din mediul rural. Scoala din Adam nu are grup sanitar propriu, la fel ca si gradinitele din Certesti si Craiesti, in timp ce scolile din Nicopole si Cositeni sunt nereparate si neigienizate.

Zeci de miliarde
pentru reabilitare

Inspectoratul Scolar Suceava are la dispozitie mai putin de trei luni pentru a efectua lucrarile de reabilitare si consolidare la scolile pentru care Ministerul Educatiei si Cercetarii a alocat 72 miliarde de lei. Este vorba de cinci lucrari de investitii - o gradinita cu program prelungit la Vatra Dornei, o scoala cu 12 sali de clasa la Radauti, cantina si internat la liceul "Ion Luca" din Vatra Dornei, o scoala pentru clasele I-VIII la Poiana Negri si gradinite cu program normal la Marginea si Botosana. Sumele pentru demararea investitiilor prevazute pentru acest an sunt cuprinse intre 2 si 2,7 miliarde de lei vechi. Ca suma totala, cea mai mica valoare de investitie este la gradinita Marginea, 5,5 miliarde de lei vechi, iar cea mai mare la scoala din Radauti de 40 de miliarde de lei vechi. La alte cinci unitati sunt lucrari in continuare, incepute in urma cu 3-4 ani de comunitatile locale si care vor fi probabil finalizate cu fondurile alocate acum.


Sanatatea copiilor braileni, in pericol
"In acest moment exista 366 de unitati de invatamant, din care cu autorizatie sanitara de functionare definitiva 88. Sunt 278 de unitati de invatamant care nu pot fi autorizate sanitar deoarece nu au apa potabila, au probleme la evacuarea deseurilor, lipsa canalizare sau fosa vidanjabila, grup sanitar necorespunzator, lipsa cabinete medicale. Din pacate, avem si 32 de scoli si gradinite care pun in pericol sanatatea copiilor", a afirmat directorul Directiei de Sanatate Publica Braila, Lucica Scutaru. Ea a mentionat ca cele mai mari probleme sunt in mediul rural, unde DSP Braila nu a putut elibera autorizatii decat pentru trei gradinite si 10 scoli.

Jumatate functioneaza ilegal

Mai mult de jumatate din unitatile de invatamant de pe teritoriul judetului Iasi nu intrunesc conditiile necesare pentru obtinerea autorizatiei sanitare de functionare. In urma controalelor efectuate in peste 950 de licee, scoli si gradinite, inspectorii Directiei de Sanatate Publica au decis ca 457 de unitati nu pot primi aceasta autorizatie. Peste 80% din acestea sunt din mediul rural. Rezultatele controalelor sunt asemanatoare cu cele de anul trecut, cand procentul unitatilor care nu intruneau conditiile necesare pentru obtinerea autorizatiei era aproximativ acelasi. In urma centralizarii datelor obtinute la fata locului, in ceea ce priveste calitatea reparatiilor la cladiri, 338 din unitatile controlate au fost declarate necorespunzatoare pentru inceperea anului scolar iar calitatea reparatiilor la mobilier nu a fost suficienta in 379 de unitati.

Un articol de C. Dumitrescu, I. Matfeev, R. Jachianu, G. Bahor, M. Vlad, D. Pricope
Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

Vezi galeria foto Direcţia Naţională Anticorupţie pregăteşte, în subte...» mai mult
Stiri recente - Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilo...

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu sustine o conferinta ...» mai mult
Stiri recente - Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politi...

Vezi galeria foto Klaus Iohannis susţine, în motivarea deciziei de a n...» mai mult
Stiri recente - Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Vezi galeria foto O pârtie pentru care s-au cheltuit din bani publici ...» mai mult
Stiri recente - Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Vezi galeria foto Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să permită un...» mai mult
Stiri recente - Apendicita – criză reală sau falsă

Apendicita – criză reală sau falsă

Vezi galeria foto Diagnosticul în apendicită şi operaţia nu sunt chiar...» mai mult
Stiri recente - Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu ex...

Vezi galeria foto Până în urmă cu doar câțiva ani, averile deținute de...» mai mult
Stiri recente - Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria

Vezi galeria foto Cea mai mare stațiune de schi din sud-estul Europei ...» mai mult
Stiri recente - Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar L...

Vezi galeria foto Direcția Națională Anticorupție s-a “conformat” volu...» mai mult
Stiri recente - DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro...

Vezi galeria foto Aflată în mijlocul unor scandaluri fără precedent, l...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
22 Aprilie 2018
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software