• Printeaza articol - Copiii de 9 ani, obligati sa invete istoria altor popoare
  • Trimite prin email - Copiii de 9 ani, obligati sa invete istoria altor popoare

Copiii de 9 ani, obligati sa invete istoria altor popoare

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Copiii de 9 ani, obligati sa invete istoria altor popoare
13 iunie 2006
Desi noua programa de istorie pentru clasa a IV-a a fost modificata anul trecut, subiectul a starnit in ultima vreme un interes mult mai mare, avand in vedere ca ar trebui sa se aplice chiar din toamna acestui an. In noua abordare, programa pentru istoria de clasa a IV-a este realizata dupa recomandarile Consiliului Europei. Astfel, locul istoriei romanilor este mult diminuat, elevii fiind obligati sa invete mai mult despre istoria altor popoare, indeosebi a celor din Uniunea Europeana.
Fara a fi responsabil de respectiva programa, care a fost aprobata de fosul ministru Mircea Miclea, invatatorii ii solicita actualului ministru al Educatiei si Cercetarii modificarea acesteia. Invatatorii considera ca programa contine erori, este mult mai greoaie decat precedenta, are lipsuri si greseli, la care se adauga teme de studiu inutile si nepotrivite varstei scolarilor de clasa a IV-a, care au doar 9 ani.
Intr-un memoriu semnat de Viorel Dolha, presedintele Asociatiei Invatatorilor din judetul Arad, sunt punctate deficientele noii programe, printre acestea fiind enumerarea limitativa a unor popoare, personalitati, cetati etc. De exemplu, de la capitolul "Popoare vecine" lipsesc ucrainenii iar de la "Popoare europene" - englezii. Pe de alta parte, lipsesc Burebista, Bogdan, Cantemir, Alexandru cel Bun, Basarab I, Iancu de Hunedoara, Horea, Tudor Vladimirescu sau Ferdinand, dar in schimb, la 9 ani, elevii vor invata despre Alexandru Macedon, Carol cel Mare, Napoleon, greci, gali, slavi, turci, francezi, unguri, germani, rusi, sarbi si bulgari. O alta ciudatenie se refera la studiul limitativ, dintre personalitatile enumerate in programa invatatorii fiind obligati sa aleaga trei personalitati romane si doua straine. Limitativa este si studierea castelelor, cetatilor si oraselor, dintre cele enumerate lipsind cetatile-oras Timisoara, Craiova, Constanta, Alba Iulia, Sarmisegetuza, Chisinau, Cernauti, Cetatea Alba, Soroca, Londra, mai spune autorul memoriului.
"Dupa 1998, s-a renuntat la a insirui continuturi in programa. Spre exemplu, nu mai apar in programe enumerate morcovul, bradul, stejarul, vulpea, porcul etc., ci apar sintagme ca plante, animale etc. Dupa nici un principiu, programa de istorie nu este in ton cu celelalte programe", spune Viorel Dolha.

Imnul si zilele Europei, nu ale Romaniei

Dascalii considera ca "programa nu merge concentric nici pe axa timpului, nici pe cea a spatiului si ca putea avea un ultim capitol privind trecutul Europei, asa cum are geografia. Ei sunt de parere ca trebuia ca, dupa date privind trecutul familiei si localitatii, sa se urmareasca conturarea unei imagini privind istoria romanilor si Romaniei si abia apoi sa se faca trimiteri la istoria universala. Pentru ca este facuta dupa recomandarile Consiliului Europei, programa cere invatarea imnului, drapelului si zilei Europei, dar nu spune nimic legat de stema, imnul si Ziua Romaniei.
"Programa ar trebui sa cultive intai valorile nationale romanesti fiindca de cultivarea acestora doar noi suntem efectiv si firesc responsabili si le sunt mai accesibile elevilor. In schimb, ea cere unor copilasi care abia ce stapanesc alfabetul si isi pot scrie adresa sa invete despre lucruri savante privind cultura si civilizatia unei sumedenii de popoare vii sau moarte, alese fara nici un criteriu", mai spune autorul memoriului. Daca si pana acum un copil de 9 ani reusea cu greu sa asimileze elemente de istorie ale unui singur popor, invatatorii se intreaba cum un copil de aceasta varsta poate invata toate elementele despre greci, slavi sau turci, locuintele, imbracamintea, obiceiurile, cultura sau conducatorii acestora, dar si localizarea pe harta, cand ei nici nu au descifrat harta Romaniei etc. Culmea ipocriziei este ca se spune ca programa se descongestioneaza! Chiar daca manualele sunt elaborate deja dupa aceasta programa, pe ele invatatorii pot lucra selectiv daca ea este amendata. In acest sens, ministrul Educatiei trebuie sa emita un ordin prin care sa inlocuiasca din programa noua de istorie de la clasa a IV-a doar actualele "Continuturi ale invatarii"", subliniaza presedintele Asociatiei Invatatorilor din Arad. O programa facuta doar de ochii UE, fara nici un discernamant sau logica, fara a avea in vedere varsta careia se adreseaza, deci o fanfaronada si o bataie de joc, cobaii fiind pana la urma scolarii.


Un articol de Aida Danaila
Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - Tehnocratul care nu #rezistă în fața contractelor de la PSD

Tehnocratul care nu #rezistă în fața contractelor de la PSD

Vezi galeria foto Compania de consultanță la care deține acțiuni fostu...» mai mult

“Anticorupția” riscă să rămână fără martorii acoperiți. Înalta Curte a sesizat din oficiu CCR în legătură cu aceste practici

DNA este pe cale să-și ia “daună totală”, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Înalta Curte de ...» mai mult
Stiri recente - DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

Vezi galeria foto Direcţia Naţională Anticorupţie pregăteşte, în subte...» mai mult
Stiri recente - Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilo...

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu sustine o conferinta ...» mai mult
Stiri recente - Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politi...

Vezi galeria foto Klaus Iohannis susţine, în motivarea deciziei de a n...» mai mult
Stiri recente - Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Vezi galeria foto O pârtie pentru care s-au cheltuit din bani publici ...» mai mult
Stiri recente - Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă

Igor Bergler este cel mai vândut autor român de după Revoluţie. Prima ...» mai mult
Stiri recente - Apendicita – criză reală sau falsă

Apendicita – criză reală sau falsă

Vezi galeria foto Diagnosticul în apendicită şi operaţia nu sunt chiar...» mai mult
Stiri recente - Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Vezi galeria foto Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să permită un...» mai mult
Stiri recente - Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu ex...

Vezi galeria foto Până în urmă cu doar câțiva ani, averile deținute de...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
26 Aprilie 2018
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software