• Printeaza articol - Copiii de 9 ani, obligati sa invete istoria altor popoare
  • Trimite prin email - Copiii de 9 ani, obligati sa invete istoria altor popoare

Copiii de 9 ani, obligati sa invete istoria altor popoare

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Copiii de 9 ani, obligati sa invete istoria altor popoare
13 iunie 2006
Desi noua programa de istorie pentru clasa a IV-a a fost modificata anul trecut, subiectul a starnit in ultima vreme un interes mult mai mare, avand in vedere ca ar trebui sa se aplice chiar din toamna acestui an. In noua abordare, programa pentru istoria de clasa a IV-a este realizata dupa recomandarile Consiliului Europei. Astfel, locul istoriei romanilor este mult diminuat, elevii fiind obligati sa invete mai mult despre istoria altor popoare, indeosebi a celor din Uniunea Europeana.
Fara a fi responsabil de respectiva programa, care a fost aprobata de fosul ministru Mircea Miclea, invatatorii ii solicita actualului ministru al Educatiei si Cercetarii modificarea acesteia. Invatatorii considera ca programa contine erori, este mult mai greoaie decat precedenta, are lipsuri si greseli, la care se adauga teme de studiu inutile si nepotrivite varstei scolarilor de clasa a IV-a, care au doar 9 ani.
Intr-un memoriu semnat de Viorel Dolha, presedintele Asociatiei Invatatorilor din judetul Arad, sunt punctate deficientele noii programe, printre acestea fiind enumerarea limitativa a unor popoare, personalitati, cetati etc. De exemplu, de la capitolul "Popoare vecine" lipsesc ucrainenii iar de la "Popoare europene" - englezii. Pe de alta parte, lipsesc Burebista, Bogdan, Cantemir, Alexandru cel Bun, Basarab I, Iancu de Hunedoara, Horea, Tudor Vladimirescu sau Ferdinand, dar in schimb, la 9 ani, elevii vor invata despre Alexandru Macedon, Carol cel Mare, Napoleon, greci, gali, slavi, turci, francezi, unguri, germani, rusi, sarbi si bulgari. O alta ciudatenie se refera la studiul limitativ, dintre personalitatile enumerate in programa invatatorii fiind obligati sa aleaga trei personalitati romane si doua straine. Limitativa este si studierea castelelor, cetatilor si oraselor, dintre cele enumerate lipsind cetatile-oras Timisoara, Craiova, Constanta, Alba Iulia, Sarmisegetuza, Chisinau, Cernauti, Cetatea Alba, Soroca, Londra, mai spune autorul memoriului.
"Dupa 1998, s-a renuntat la a insirui continuturi in programa. Spre exemplu, nu mai apar in programe enumerate morcovul, bradul, stejarul, vulpea, porcul etc., ci apar sintagme ca plante, animale etc. Dupa nici un principiu, programa de istorie nu este in ton cu celelalte programe", spune Viorel Dolha.

Imnul si zilele Europei, nu ale Romaniei

Dascalii considera ca "programa nu merge concentric nici pe axa timpului, nici pe cea a spatiului si ca putea avea un ultim capitol privind trecutul Europei, asa cum are geografia. Ei sunt de parere ca trebuia ca, dupa date privind trecutul familiei si localitatii, sa se urmareasca conturarea unei imagini privind istoria romanilor si Romaniei si abia apoi sa se faca trimiteri la istoria universala. Pentru ca este facuta dupa recomandarile Consiliului Europei, programa cere invatarea imnului, drapelului si zilei Europei, dar nu spune nimic legat de stema, imnul si Ziua Romaniei.
"Programa ar trebui sa cultive intai valorile nationale romanesti fiindca de cultivarea acestora doar noi suntem efectiv si firesc responsabili si le sunt mai accesibile elevilor. In schimb, ea cere unor copilasi care abia ce stapanesc alfabetul si isi pot scrie adresa sa invete despre lucruri savante privind cultura si civilizatia unei sumedenii de popoare vii sau moarte, alese fara nici un criteriu", mai spune autorul memoriului. Daca si pana acum un copil de 9 ani reusea cu greu sa asimileze elemente de istorie ale unui singur popor, invatatorii se intreaba cum un copil de aceasta varsta poate invata toate elementele despre greci, slavi sau turci, locuintele, imbracamintea, obiceiurile, cultura sau conducatorii acestora, dar si localizarea pe harta, cand ei nici nu au descifrat harta Romaniei etc. Culmea ipocriziei este ca se spune ca programa se descongestioneaza! Chiar daca manualele sunt elaborate deja dupa aceasta programa, pe ele invatatorii pot lucra selectiv daca ea este amendata. In acest sens, ministrul Educatiei trebuie sa emita un ordin prin care sa inlocuiasca din programa noua de istorie de la clasa a IV-a doar actualele "Continuturi ale invatarii"", subliniaza presedintele Asociatiei Invatatorilor din Arad. O programa facuta doar de ochii UE, fara nici un discernamant sau logica, fara a avea in vedere varsta careia se adreseaza, deci o fanfaronada si o bataie de joc, cobaii fiind pana la urma scolarii.


Un articol de Aida Danaila
Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - Afacerile imobiliare ale lui Stelu continuă. Construieşte apartamente de 150.000 de euro

Afacerile imobiliare ale lui Stelu continuă. Construieşte apartamente ...

Vezi galeria foto Firma ascunsă, în toamna anului trecut, de Dinu Pes...» mai mult
Stiri recente - Cum a ajuns prosperitatea noastră la canal

Cum a ajuns prosperitatea noastră la canal

Vezi galeria foto România pierde anual producții agricole de 120 de m...» mai mult
Stiri recente - Ana-Maria Mareș: Când se ivesc oportunitățile trebuie să-ţi cântărești bine drumul

Ana-Maria Mareș: Când se ivesc oportunitățile trebuie să-ţi cântărești...

Vezi galeria foto A împlinit 23 de ani în luna aprilie și este CEO a...» mai mult
Stiri recente - Doi foşti ofiţeri SRI, ţepuiţi de fiica lui Vasile Blaga

Doi foşti ofiţeri SRI, ţepuiţi de fiica lui Vasile Blaga

Vezi galeria foto Doi foşti ofiţeri SRI, Victor Nicolae Mecu şi Alexan...» mai mult
Stiri recente - Familia Videanu s-a conectat la afacerea metroului din Drumul Taberei 

Familia Videanu s-a conectat la afacerea metroului din Drumul Taberei ...

Vezi galeria foto Trimis în judecată, alături de fostul procuror al D...» mai mult
Stiri recente - Tată și fiu, cariere în oglindă

Tată și fiu, cariere în oglindă

Vezi galeria foto Citește și: Mihai Pocorschi: „Mi-am lăsat chitara jo...» mai mult
Stiri recente - Rănit grav, a continuat să lupte. Povestea veteranului Eugen Mănăilă

Rănit grav, a continuat să lupte. Povestea veteranului Eugen Mănăilă...

Vezi galeria foto 19 februarie 2010, puțin trecut de ora 6 dimineața, ...» mai mult

Mihai Pocorschi: „Mi-am lăsat chitara jos și m-am ocupat de obligațiile părintești”

Citește și: De 23 ani, UNIM GENERAȚII! Să-nceapă gălăgia! Tată și fiu, cariere în oglindă În interv...» mai mult

VIDEO. Vladimir Pocorschi nu vrea să audă de copii

Citește și: Tată și fiu, cariere în oglindă De 23 ani, UNIM GENERAȚII! Să-nceapă gălăgia! Mihai Poco...» mai mult

Mihai Pocorschi: La Vocea României au fost voci care pretindeau că aș fi dat nu știu câți bani ca să intre

Citește și: Tată și fiu, cariere în oglindă De 23 ani, UNIM GENERAȚII! Să-nceapă gălăgia! VIDEO. Vla...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
22 Ianuarie 2018
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software