• Printeaza articol - Cataclismul care a schimbat Romania
  • Trimite prin email - Cataclismul care a schimbat Romania

Cataclismul care a schimbat Romania

CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Cataclismul care a schimbat Romania
04 martie 2007
30 de ani de la cutremurul care a aruncat in criza socialismul.

 


La 4 martie 1977 ora 21.22, Romania a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a provocat moartea a 1.570 de oameni, din care 1.424 au decedat in Capitala.

Seismul cu cel mai puternic impact asupra societatii romanesti a fost resimtit in seara zilei de 4 martie 1977. A fost cel mai distrugator cutremur care a lovit Romania in secolul al XX-lea.

Vibratii simtite si la Roma

La 4 martie 1977, ora 21.22, Romania a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a cauzat moartea a 1.570 de oameni, din care 1.424 au decedat in Capitala. Orasul Zimnicea, sistematizat dupa 1965 asemeni oraselor Motru, Rovinari, Orsova si Magurele, este aproape ras de pe fata pamantului.

Cutremurul a avut focarul situat la 92  de kilometri adancime in zona hipocentrala din Vrancea. Vibratiile seismice s-au resimtit pana la Roma si Moscova, iar in Iugoslavia si Bulgaria au produs pagube si victime omenesti.

Seismul a afectat foarte grav economia nationala, fiind scoase din functiune peste 760 de unitati economice, iar peste 230.000 de locuinte si cladiri au fost distruse sau avariate  foarte grav. S-au inregistrat 11.275 de persoane ranite, iar cifra celor decedati s-a ridicat la 1.570.

Aurel Udor si Catalin Eftene arata in ultima lor carte "O cronica a marilor cutremure" ca pierderile totale ale dezastrului s-au cifrat, conform unui raport al Bancii Mondiale, la suma de doua miliarde de dolari SUA, din care 1,42 miliarde au fost in domeniul constructiilor, locuintele reprezentand 1,03 miliarde dolari.

De altfel, acesta a fost sectorul cel mai afectat ca urmare a distrugerii sau avarierii a peste 150.000  de apartamente in zonele urbane si peste 21.000 in cele rurale. Au avut nevoie de reparatii  336.000 de apartamente urbane si 117.000 de locuinte rurale.

Zimnicea, distrusa

Cel mai afectat oras a fost Bucurestiul, unde s-au inregistrat 70% din pierderi (1,4 miliarde de  dolari SUA), 1.391 de  morti si 7.596  de raniti. Cele mai mari stricaciuni s-au inregistrat in partea de sud a tarii, in doua zone distincte: Subcarpatii din Muntenia, cu localitatile Cislau, Valenii de Munte, Campina, Valea Calugareasca, Boldesti, Drajna etc., si interfluviul Arges-Colentina, cu municipiul Bucuresti.

S-au inregistrat distrugeri importante si in Craiova, unde au fost afectate 556  de cladiri. Orasul Zimnicea a fost distrus in totalitate, fiind reconstruit din temelii.

Aurel Udor si Catalin Eftene noteaza ca din cauza seismului pe teritoriul Capitalei au izbucnit simultan 31 de incendii: Uzina "23 August", IFA Magurele, centrele de termoficareSud si Vest, Facultatea de chimie, Institutul Politehnic, spitalele Fundeni si Colentina, statia electrica Fundeni, magazinele Victoria si Unirea.

Alte doua cutremure

Pana in anul 2000 s-au mai inregistrat doua seisme importante, fara a atinge  insa proportiile celui din martie 1977. Cutremurul din 30 august 1986, cu magnitudinea de 7  grade pe scara Richter, a fost putin comentat oficial  din cauza cenzurii comuniste, dar, conform unor surse straine, acesta ar fi afectat 55.000 de cladiri si ar fi ucis doua persoane. Sunt specialisti care avanseaza alte cifre: opt morti si 317 raniti.

Seismul din 30 mai 1990 a avut o magnitudine de 6,7 grade pe scara Richter, a produs ceva avarii in zona epicentrului si a dus la moartea a sapte persoane si  ranirea altor 100.

Distrugeri

32 de blocuri au fost rase din temelie

> Au fost distruse complet: Centrul de calcul al Ministerului Transporturilor, cladirea Facultatii de chimie a Universitatii Bucuresti.

> S-au prabusit 32 de blocuri in Capitala: blocul Cofetariei Scala, blocurile Continental,  Nestor, Dunarea, Casata etc.

> Grave avarii au suferit si Intreprinderile "23 August", Vulcan, Semanatoarea, Automatica, Policolor, IMGB, Electromagnetica si altele.

Previziune

"Pana in 2010, niciun cutremur major"

> Prof. dr. Gheorghe Marmureanu, director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului,  crede ca "nu exista nicio periodicitate pentru cutremurele vrancene. Am spus intotdeauna ca pana in 2006 nu va fi un cutremur catastrofal si ca dupa acest an vom vedea.

> Dupa cutremurul din 26 decembrie 2005, din Sumatra, am spus ca este o situatie extrem de optimista pentru Romania deoarece blocul tectonic indian-australian, care influenteaza si el tectonica zonei seismogene din Vrancea, este foarte activ pentru zona din estul Asiei. Acum, in fiecare zi sunt extrem de multe cutremure puternice in aceasta parte a lumii.

> Pana in 2010 nu putem avea in Vrancea un cutremur mai mare de 6,2 grade pe scara Richter. Cutremurele sunt catastrofale in Vrancea atunci cand magnitudinea lor este strict mai mare de 7."

Cititi si Cutremurul a fost anuntat mai intai de Radio Europa Libera

Newspad - Stiri recenteStiri recente
Stiri recente - INFOGRAFIE Sondaj: încrederea în SRI, afectată de acuzaţiile
Elenei Udrea

INFOGRAFIE Sondaj: încrederea în SRI, afectată de acuzaţiile Elenei Ud...

Imaginea SRI cunoaşte un uşor recul după acuzaţiile aduse de Elena Udr...» mai mult
Stiri recente - Ion Iliescu împlineşte astăzi 85 de ani. Fostul preşedinte este aşteptat diseară la un concert în cinstea sa

Ion Iliescu împlineşte astăzi 85 de ani. Fostul preşedinte este aştept...

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, împlineşte, marţi, 85 de a...» mai mult
Stiri recente - Adevărul Live, ora 13.00 Deputatul Bogdan Diaconu, despre eşecul proiectului de lege împotriva autonomiei teritoriale

Adevărul Live, ora 13.00 Deputatul Bogdan Diaconu, despre eşecul proie...

Deputatul independent Bogdan Diaconu, liderul Partidului România Unită...» mai mult
Stiri recente - Dorin şi Alin Cocoş află dacă scapă de arest în dosarul „Bica 2“

Dorin şi Alin Cocoş află dacă scapă de arest în dosarul „Bica 2“...

Omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin, află marţi dacă sc...» mai mult
Stiri recente - Percheziţii la Primăria Ploieşti în legătură cu
sponsorizarea ilegală a echipei Petrolul

Percheziţii la Primăria Ploieşti în legătură cu sponsorizarea ilegală ...

Procurorii DNA au descins, marţi dimineaţă, la sediul Primăriei din Pl...» mai mult
Stiri recente - Cum a mutilat Ceauşescu harta Capitalei: 40.000 de construcţii au fost rase de pe faţa pământului pentru a face loc celei mai mari clădiri din Europa

Cum a mutilat Ceauşescu harta Capitalei: 40.000 de construcţii au fost...

În urmă cu zeci de ani, în mijlocul Bucureştiului exista un cartier de...» mai mult
Stiri recente - Poliţiştii locali le-au oferit mărţişoare şoferiţelor

Poliţiştii locali le-au oferit mărţişoare şoferiţelor

Duminică, de 1 Martie, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale...» mai mult
Stiri recente - Începe curăţenia de primăvară în Sectorul 4. Se înlocuieşte mobilierul urban deteriorat, se spală trotuarele şi se curăţă fântânile

Începe curăţenia de primăvară în Sectorul 4. Se înlocuieşte mobilierul...

Începând de astăzi, 2 martie, a început curăţenia generală în sectorul...» mai mult
Stiri recente - Care sunt muzeele din Bucureşti pe care le puteţi vizita gratuit

Care sunt muzeele din Bucureşti pe care le puteţi vizita gratuit

Nu mulţi ştiu că în Bucureşti sunt foarte multe muzee pe care le puteţ...» mai mult
Stiri recente - Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului Urmăriri din CFR, va fi cercetată în arest la domiciliu

Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului Urmăriri din CFR, va fi cercetat...

Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului Urmărire Transporturi în cadrul ...» mai mult
CE PARERE AI?
Interesant
Amuzant
Uimitor
Scandalos
Ingrozitor
Ciudat
100%romanesc
Newspad Newsletter
Completati cu adresa de mail si veti primi newsletter-ul nostru!

EUR 4,3218 | USD 3,1630
03 Martie 2015
Ultimele stiri - Pensiune Busteni
Ultimele stiri - Shopaholic
Cauta in arhiva
Categorie
Cauta in
DESCOPERA BRANDURILE NOASTRE
Branduri Dazoot Software
decorix.ro - Decoratiuni interioare, accesorii pentru bucatarie si pentru animale Generatoare electrice, unelte si scule. egirl.ro - Revista online de lifestyle feminin shopaholic.ro - Moda, calatorii, shopping, lifestyle savuros.com - Cele mai savuroase retete manualeauto.ro - Manuale tehnice auto. Manuale reparatii auto. Manuale service auto. Stirile zilei - Ultimele stiri online @ Newspad Stiri newsman.ro - NewsMAN, Email Marketing Software pentru publisheri si magazine online. coolinaria.ro - Retete culinare online, sfaturi culinare Cazare Busteni - Vila Cascada
Branduri Dazoot Software